Nehezebb lesz földet venni

Szlovákiában júniustól valóban szigorodhatnak a termőföld eladásának feltételei, a parlament tegnap elfogadta a vonatkozó törvény módosítását. Az ellenzék szerint alkotmányellenes korlátozásokat tartalmaz a jogszabály.

A tulajdonjog átruházásának feltételei szigorúbbak, az ügyintézés lassúbb és bürokratikusabb lesz, ami végső soron nagyobb korrupciót eredményezhet, véli az ellenzék. A földművelési tárca állítja: az új szabályokra a szlovákiai polgárok védelmében van szükség.

Az új törvény sürgősségi eljárás keretében került a parlament elé, amit a szaktárca a külföldiekkel szembeni eladási moratórium lejártával indokolt. „Ez az átmeneti időszak április 30-ával lejárt, azóta a termőföld tulajdonjogának a megszerzésére nemzetközi szerződések vonatkoznak. Most ki kell alakítani egy hatékony hazai feltételrendszert, mely a szlovákiai vevőket és az agrárvállalkozókat részesíti előnyben” – magyarázta Ľubomír Jahnátek földművelési miniszter a törvény szükségességét.

A jogszabály azonban nem csak a külföldi állampolgárok és cégek termőföldhöz jutását korlátozza: mindenki nehezebben vehet földet, ha nem saját lakóhelyének kataszterében akar vásárolni. A nem mezőgazdasági vállalkozók szinte nem is juthatnak termőföldhöz, legalább hároméves mezőgazdasági tapasztalat kell a földvásárláshoz. A kormány ezt azzal magyarázza, hogy meg akarják nehezíteni a spekulánsok dolgát, akik különböző okokból felvásárolják a telkeket.

Simon Zsolt a részletes vitában ugyan elismerte, hogy a jogszabály a parlamenti vita során előnyére változott a módosító indítványok hatására, ennek ellenére az átdolgozását kérte, mert szerinte még így is több alkotmányos jogot korlátoz. Az egyik például az, hogy nem lehet szabadon földet ajándékozni. „A polgári törvénykönyv szerint bárki annak ajándékozhatja tulajdonát, akinek akarja, ez a törvény ezt is megtiltja” – magyarázta Simon. A Kereszténydemokrata Mozgalom már jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt.

Simon szerint nehezíti a jogszabály a kezdő mezőgazdászok helyzetét is, akik csak akkor vásárolhatnak földet, ha nyilatkozatban jelentik ki, hogy legalább 3 évig művelni fogják a területet. Ugyanakkor Simon szerint a külföldiek megkerülhetik a jogszabályt azzal, hogy bevásárolják magukat olyan cégekbe, amelyeknek termőföld van a birtokában.

Ha a jogszabályt Ivan Gašparovič államfő is aláírja, akkor a termőföldet előbb helyben vagy a környező falvakban kell felkínálni, ha itt nincs vevő akkor lehet távolabbi érdeklődőket megszólítani, és ha szlovákiai vevő nem jelentkezik, akkor jöhet szóba külföldi vásárló. A külföldiek azonban csak akkor juthatnak termőföldhöz, ha legalább 10 éve gazdálkodnak Szlovákiában.

A májusban kezdeményezett eladásokat, illetve a földhivatali bejegyzéseket még a régi törvénynek megfelelően kell befejezni.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »