Kikosarazta utódját a köztársasági elnök

Ivan Gašparovič sok hét várakozás után válaszolt Andrej Kiskának. A leköszönő államfő nem érzi úgy, hogy találkozniuk kellene. Az elemző szerint az elnök arrogánsak viselkedik.

Gašparovič végre válaszolt utódja, Andrej Kiska április elején írt levelére, amiben személyes találkozót kért az államfőtől. Igaz, a kérést elutasította. Az ok: Gašparovič szerint ez nem szükséges.

A levelet Andrej Kiska hozta nyilvánosságra, mert Gašparovič nem akart a médián keresztül tájékoztatni. „Biztosítani akarom önt, hogy a köztársasági elnök hivatala mindent megtesz azért, hogy a beiktatást követően, június közepén átvehesse a hivatalt… Az ön felkészülésének ebben a fázisában azonban nem tartom szükségesnek, hogy személyesen véleményezzünk politikai kérdéseket, amelyekről ön folyamatosan tájékoztatja a médiát – írja levelében Gašparovič. – Ugyanakkor nem zárom ki a lehetőségét az informális személyes találkozónak a beavatása előtt.”

Gašparovič – legalábbis a levél alapján – később nagyon szívesen találkozna Kiskával. „Készen állok a jövőben bármikor konzultálni önnel Szlovákiát és az ország lakosságát érintő bármilyen fontos témában” – fejezi be levelét Gašparovič. Kiska az elnöki hivatal átadását-átvételét szerette volna személyesen megbeszélni Gašparovičcsal. Az új elnök június 15-án lép hivatalba.

Ján Baránek politikai elemző szerint Gašparovič ismét arroganciájáról tett tanúbizonyságot. „Gašparovič a levéllel valójában azt üzente Kiskának és mindannyiunknak, hogy nem képes átlépni saját árnyékát, s megbízatási ideje végéig politikailag motiváltan fog eljárni” – nyilatkozta az elemző.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »