Hivatalos: tavaly 2,2 százalékos volt a magyar hiány

Az államháztartás hiánya tovább csökkent, az államadósság szintje viszont növekedett az EU egészében 2013-ban az előző évhez képest. Magyarországon tavaly GDP-arányosan 2,2 százalékos volt a deficit és 79,2 százalékon állt az államadósság – derül ki az Eurostat 2013-as adatokra vonatkozó első jelentéséből. Görögországnak tavaly 1,5 milliárd eurós elsődleges költségvetési többlete keletkezett.

Az Európai Bizottság által februárban előrejelzettnél is alacsonyabb, 2,2 százalékos államháztartási hiányt mutat Magyarországon 2013-ban az Eurostat idei első, szerdán közzétett jelentése. Brüsszel február utolsó napjaiban publikált téli gazdasági előrejelzése még 2,4 százalékra becsülte a tavalyi magyar deficitet.

Az EU statisztikai hivatala a magyar hatóságoktól a hivatalos notifikációs eljárás során kapott adatok alapján most arra a következtetésre jutott, hogy a végleges hiány ennél alacsonyabb, 2,2 százalék volt 2013-ban. Ez 0,1 százalékkal magasabb, mint az előző évi (2012-es) államháztartási hiány.

Brüsszel február végén idénre 3 százalékos, tehát még éppen elfogadható deficitet, jövőre pedig 2,9 százalékos hiányt jósolt. A Bizottság május első napjaiban teszi közzé következő, tavaszi makrogazdasági előrejelzését.

Az Eurostat friss jelentése 79,1 százalékos államadósságot mutat 2013-ban Magyarországon, ami magasabb a Bizottság téli prognózisában feltüntetett GDP-arányosan 77,8 százalékos szintnél. 2012-ben 79,8 százalékon állt a magyar államadósság.

Az Eurostat első tavalyi deficit és adósságadatai közül a legnagyobb figyelmet a görög államháztartás 2013-as egyenlege keltette, miután megerősítést nyert, hogy Athén 2013-ban hosszú évek óta először elsődleges többlettel zárta az évet. A most már hivatalos adatok értelmében Görögországnak tavaly 1,5 milliárd eurós elsődleges többlete keletkezett, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg, és messze túlszárnyalja azt a görög programban kitűzött célt, ami egyensúlyi állapot elérését feltételezte 2013 végére.

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán üdvözölte a kedvező görög adatokat, hangsúlyozva, hogy a testület pénteken tesz közzé egy részletesebb elemzést arról, hogy mindennek milyen hatása lehet az államadósság pályájának alakulására az eredeti tervekhez képest. “A Bizottság kitart amellett, hogy a görög államadósság fenntartható, amennyiben a program végrehajtása folytatódik” – szögezte le Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője.

2013-ban tovább javult az EU tagállamainak költségvetési egyenlege: az EU28-ak átlagában az államháztartás hiánya 3,3 százalékos szintre süllyedt (az eurózóna 18 tagjának átlagában pedig 3 százalékra), a 2012-es 3,9, illetve az euróövezetben 3,7 százalékos szintről.

Az államadósságnál éppen fordított tendencia érvényesült: a GDP-arányos államadóssága az euróövezetben a 2012-es 90,7 százalékról 92,6 százalékra, az EU egészének átlagában pedig 85,2 százalékról 87,1 százalékra emelkedett.

2013-ban egyedül a luxemburgi költségvetési egyenleg fordult enyhén pozitív tartományba (0,1%), miközben a német közel járt az egyensúlyhoz. Észtországban (-0,2%), Dániában (-0,8%), lettországban (-1%) és Svédországban mérték a legalacsonyabb deficitet. Eközben 10 uniós tagállamban haladta meg az államháztartás hiánya a stabilitási és növekedési paktumoban rögzített 3 százalékos referenciaértéket. Közülük is Szlovéniában a legnagyobb a hiány (-14,7%), amiben nagy szerepet játszanak a bankmentések. Görögország következik (-12,7%), majd Írország (-7,2%) és Spanyolország (-7,1%) a sorban. De Nagy-Britanniában, Cipruson, Horvátországban, Portugáliában, Franciaországban és Lengyelországban is 3 százaléknál magasabb volt a hiány.

Ami az államadósság szintjét illeti, Észtországban a legjobb a helyzet (10%). Bulgáriában is 20 százalék alatt van, de Luxemburg, Lettország, Románia, Litvánia és Svédország is jól teljesít 40 százalék alatti szinttel. Tizenhat tagállamban haladta meg az államadósság a GDP-arányosan 60 százalékos referenciaértéket. A legmagasabb államadóssággal Görögország (175,1%), Olaszország (132,6%), Portugália (129%), Írország (123,7%), Ciprus (111,7%) és Belgium (101,5%) rendelkezett.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek