Lengyel politikus teszteli a migráns-létet Londonban

Heti száz font: ekkora összegből kívánja véghezvinni érdekes kísérletét az a lengyel politikus, aki migránsként keres munkát a brit fővárosban. Arra a kérdésre igyekszik választ találni, ami napjainkban a legtöbb kelet- és közép-európai döntéshozót foglalkoztatja, vagyis miért jobb Londonban az élet, mint otthon?

Kardinális kérdés napjainkban a fiatalok kivándorlása. A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) kutatásai szerint a Magyarországot elhagyó emigránsok fő célpontja között szerepel többek között Ausztria, Németország, és mindenekelőtt az Egyesült Királyság. Londonba menni már szinte külön fogalommá vált. A brit fővárost tranzitvárosnak is tartják, hiszen a legtöbb embernek csak egy állomást jelent az életében, nem pedig végleges letelepedést. Tősgyökeres angolra pedig csak elvétve bukkanhatunk itt.

Honfitársa nyomdokaiba lépve, fapados járattal érkezett Londonba Artur Debski, a Te Mozgalmad lengyel balközép ellenzéki párt politikusa. „Nem tudom, mihez fogok ott kezdeni, 45 éves vagyok, az angol nyelvtudásom csekély, kétkezi munkát kell majd vállalnom, ezért talán konyhai vagy bolti kisegítő leszek” – nyilatkozta indulás előtt a középkorú politikus.

A 2004-es lengyel uniós csatlakozás óta több mint egy millió lengyel állampolgár költözött Nagy-Britanniába annak ellenére, hogy a lengyel viszonylag jól működő gazdaságnak számít az Európai Unióban. A kivándorlók 70 százaléka pedig a 30 év alatti lakosságból kerül ki. Az Ipsos nemrégiben közölt közvéleménykutatása szerint ugyanis az elvándorolt lengyel népesség 72 százaléka az Egyesült Királyságban kíván letelepedni és a továbbiakban is ott folytatná az életét, gyereket is ott vállalna, ezzel együtt pedig figyelmen kívül hagynák például a hazájukban felvett jelzáloghiteleket. Ugyanez a felmérés kimutatta, hogy 40 százalékuk brit állampolgárság megszerzését is fontolgatja, illetve hogy a letelepedni kívánók jóval kevesebb pénzt küldenek haza, mivel az új élet megteremtése sokat kivesz a családi kasszából.

Debski szerint a fiataloknak ez a fajta gondolkodásmódja nagyon veszélyes tendencia lehet Lengyelországra nézve. Elmondta: fő célja, hogy megértse a rendszer működését, azaz hogy mitől boldogabbak az emberek Nagy-Britanniában, mit ad nekik az az állam, amit a hazai nem képes. Ahhoz, hogy az elszánt politikus tesztje jól sikerüljön, száz fontos költségvetésből kíván gazdálkodni, és azt tervezi, hogy a munkaügyi központba is bejelentkezik, mert „úgy hallotta: a brit rendszer sokkal hatékonyabb a lengyelnél”.

„Ezermester kalapáccsal”

Debski április 5-én érkezett Londonba. A rendszert barátinak találja, a várost pedig különlegesnek írja le, és elmondása szerint a metró is nagyon jó. A kezdeti tervein azonban hamar változtatnia kellett, hiszen már három nap után rájött, hogy nem lehetséges kijönni a tervezett száz fontból, a magas albérlet és a tömegközlekedési árak mellett. Ezért az első útja az egyik munkaügyi központba vezetett, azonban azt a várakozásaival ellentétben kevéssé találta hasznosnak, ezért elkérte a lengyel nemzetiségű munkáltatók listáját. Így talált állást egy építkezésen, ahol a Harrow irodaházat renoválják. Amikor arra kérték, írja le pontosan az új munkáját, annyit mondott: „ezermester kalapáccsal”. Az első éjszakát egy barátja lakásában töltötte matracon, majd egy lengyel nő felajánlott neki egy kis szobát éjszakánként 28 fontért. Állítása szerint hálás az ideiglenes otthonáért, és még a napi 43 perces ingázás sem zavarja.

Az eddigi benyomásai alapján Debski elmondta, hogy véleménye szerint a probléma a lengyel szigorúságban gyökerezik. A brit rendszer ugyanis sokkal ember- és üzletbarátibb, miközben Lengyelországban hatalmas például a katolikus egyház befolyása a mindennapi életre.

Csak egy jól megtervezett PR-fogás?

A folyamat eredményét, vagyis a migráció mögötti igazságot pedig később árulja majd el a sajtónak. Sokak szerint ez csak egy hatalmas PR-akció: „Megértem, hogy halálra unja magát a parlamentben, de ha komolyan tájékozódni szeretne a kivándorlás témakörében, akkor pár komolyabb tanulmányt kellene elolvasnia hozzá. Arra viszont nem kapja fel a fejét a média” – mondta Ewa Winnicka újságíró.

A balközép politikus azonban elutasítja az éles kritikát, mert úgy véli, hogy tankönyvek helyett a saját bőrén tudja leginkább tanulmányozni a helyzetet. A londoni lengyel nagykövetség elmondása szerint a kivándorlás valóban nagymértékű változást indított el Lengyelország társadalmi és gazdasági viszonyaiban egyaránt, de a pontos mértékét továbbra is nehéz megbecsülni. A hazatérő lengyelek ugyanis nemcsak a tőkét hoznák haza a vállalkozásindításhoz, hanem a megszerzett társadalmi, politikai és szakmai tapasztalatokat is, ezzel pedig hozzájárulnának az ország fejlődéséhez.

Debski a napokban tervezi hazaérkezését, visszatérte után pedig ígéri, hogy saját kezűleg fog majd jelentést írni a Londonban szerzett kulturális és pénzügyi tapasztalatairól. 

Zsoldos Diána

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »