Nem lesz pénz a kormányfő álmára

Egyre kisebb az esélye annak, hogy megvalósul a Fico-kormány egyik legnagyobb hatású reformja – nincs pénz az egybiztosítós, állami egészségbiztosítási rendszer bevezetésére.

A pénzügyminisztérium inkább az adósságcsökkentésre költené a Slovak Telecom résztulajdonának értékesítéséből befolyó összeget.

A Fico-kormány az államadósság növekedésének megállítását jelölte meg legfontosabb célként a 2015-ös költségvetés tervezete szerint. A bruttó államadósság az idei 55,2 százalékról jövőre ugyan a GDP 56,2 százalékára nő, azt követően azonban már csökkenés várható, 2017-re így visszaeshet 53,4 százalékra. A Fico-kabinet igyekszik mindent megtenni azért, hogy az adósság ne nőjön 57 százalék fölé. Az 57%-os mutató kulcsfontosságú, mivel az adósságfékről szóló törvény értelmében, ha ezt a határt is túllépjük, akkor a mindenkori kormánynak bármi áron kiegyenlített költségvetést kell elfogadnia, akár úgy is, hogy befagyasztja a nyugdíjakat és hozzálát a kiadási oldal durva lefaragásához, ami politikai szempontból kényes kérdés. Hogy ezt elkerüljék, a pénzügyminisztérium a Slovak Telekom kisebbségi részvénycsomagjának az eladásából befolyó, nagyjából 1 milliárd eurót is az adósság visszafizetésére szeretné fordítani. Korábban azt tervezték, hogy ebből vásárolják majd vissza az egészségbiztosítókat, most azonban az adósságcsökkentés a tárca szerint mindennél fontosabb.

Növekvő adó- és járulékbevételek, csökkenő államháztartási hiány, kevesebb munkanélküli, cserébe azonban újabb megszorítások és durva adósságfék – erre számíthatunk jövőre a pénzügyminisztérium által a 2015 és 2017 közötti időszakra kidolgozott költségvetési tervezet szerint. Az államháztartási hiány a pénzügy tervei szerint az idei évre várható 2,64%-ról jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 2,49%-ra csökken. Folytatás a 2. oldalon. 

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »