Új gázválság szaga a levegőben

A Gazprom csak egy hónappal előre történő fizetés esetén szállít földgázt Ukrajnának. Erről tájékoztatta levélben az ukrajnai tranzitvezetékeken gázt kapó uniós tagállamok vezetőit Vlagyimir Putyin orosz elnök, előrevetítve egy újabb gázválság kirobbanását. Putyin haladéktalanul miniszteri szintű konzultációkat sürgetett európai partnereivel az ukrán gazdaság stabilizálása érdekében.

Politikai bombát robbantott csütörtökön az orosz elnök, aki egy levélben arról tájékoztatta az Ukrajna érintésével orosz földgázt importáló európai uniós tagállamok vezetőit, hogy a Gazprom ezentúl részben, vagy teljesen leállíthatja az Ukrajnába irányuló gázszállítást, ha Kijev nem fizeti ki egy hónappal előre a szállításért.

Vlagyimir Putyin a Moszkva és Kijev között 2009-ben aláírt és 2019-ig érvényes gázszállítási szerződés vonatkozó cikkeire hivatkozott, amelyek a Gazpromot felhatalmazzák a fizetési kondíciók módosítására és a gázszállítás előzetes kifizetéshez kötésére, ha az ukrán fél sorozatban megszegi a szerződésben rögzített fizetési feltételeket.

Az orosz elnök a BruxInfóhoz is eljutott levélben egyúttal azt is kilátásba helyezte, hogy a fizetési feltételek folytatólagos megsértése esetén a Gazprom részlegesen vagy teljesen megszakíthatja a gázszállítást. „Más szóval, kizárólag azt a földgáz-mennyiséget szállítjuk le Ukrajnának, amit egy hónappal a szállítás előtt kifizetnek” – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin.

Az orosz államfő elismerte, hogy ez kétségkívül szélsőséges intézkedés. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ez megnöveli az Ukrajna területén áthaladó és az európai fogyasztóknak szánt földgáz megcsapolását” – teszi hozzá Putyin, gyakorlatilag előrevetítve egy újabb, a 2006-oshoz és a 2009-eshez hasonló gázszállítási válság kirobbanását.

A radikális lépésért az orosz elnök lényegében az Európai Unióra hárítja a felelősséget, azzal vádolva meg európai partnereit, hogy egyoldalúan kivonták magukat az ukrán válság megoldására irányuló összehangolt erőfeszítésekből, és elzárkóztak az orosz féllel tartandó konzultációk elől. Ez Putyin szerint nem hagyott más alternatívát Oroszország számára.

Putyin érvelése szerint Oroszország azzal, hogy az elmúlt négy évben 35,4 milliárd dolláros árengedményt adott Ukrajnának a szerződésben rögzített árformulához képest, lényegében szubvencionálta az ukrán gazdaságot.

„És mit tettek közben az európai partnerek? Ahelyett, hogy tényleges támogatást ajánlottak volna Ukrajnának, szándéknyilatkozatokat tettek. Csak ígéretek vannak, amelyeket semmilyen érdemi lépés nem támaszt alá” – bírálta az államfő az EU-t, amelyet azzal vádol, hogy nyersanyag forrásként használja Ukrajnát, és ezzel egyidejűleg a feldolgozott termékek felvevő piacaként is. Putyin szerint emiatt több mint 10 milliárd dolláros kereskedelmi hiánya keletkezett Ukrajnának, ami a 2013-as folyó fizetési mérleg deficit kétharmadát teszi ki.

„Az ukrán gazdaság válságát jelentős részt az EU tagállamaival folytatott kiegyensúlyozatlan kereskedelem idézte elő” – fejtegeti levelében Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország nem képes és nem is kívánja az ukrán gazdaság támogatásával együtt járó terhek egyoldalú viselésére árengedményeken és adósság-elengedésen keresztül, miközben ezeket a szubvenciókat szerinte az Ukrajnának az EU-val szemben fennálló kereskedelmi hiány fedezésére fordítják.

Az orosz elnök végül késznek mondja magát az ukrán gazdaság stabilizálására való erőfeszítésekben való részvételre. De – teszi hozzá – nem egyoldalúan, hanem az európai partnerekkel azonos feltételek mellett.

Putyin szerint egyetlen kiút van a kialakult helyzetből. „Meggyőződésünk, hogy haladéktalanul konzultációkat kell kezdenünk a gazdasági, a pénzügy-, és az energiapolitikai miniszterek részvételével az ukrán gazdaság stabilizálását célzó összehangolt lépések kidolgozása érdekében, továbbá az orosz földgázszállítás és tranzit biztosítására a szerződésben rögzített feltételek mellett” – szögezi le a levél írója.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »