Új miniszterelnöke van Franciaországnak

Az önkormányzati választások második fordulója után lemondott Jean-Marc Ayarult francia miniszterelnök, helyét Manuel Valls korábbi belügyminiszter vette át. Francois Hollande elnök korszakváltást sürgetett.

Korszakot és kormányt váltanak

125 éve az Eiffel-torony az építői szerint az új korszakot szimbolizálta. Habár a laikusok kezdeti vélekedése ettől merőben eltért, mondván a vastorony csupán belerondít a gyönyörű városképbe, mára mégis nemzeti szimbólummá, és a világ egyik leglátogatottabb turistalátványosságává nőtte ki magát. Ironikus módon, március utolsó napjának estéjén Francois Hollande francia elnök elismerte, hogy eljött a változás ideje, és ugyancsak arról beszélt népének, hogy itt az ideje új fejezetet nyitni: korszak- és kormányváltás elé néz Franciaország.

Hétfőn este Jean-Marc Ayrault miniszterelnök, aki már a szocialisták hatalomra kerülésének kezdetétől betöltötte ezt a pozíciót, hivatalosan is bejelentette lemondását. Döntése mögött elsősorban a vasárnap lezajlott önkormányzati választások második fordulójában elszenvedett csúfos kudarc áll. 

Történelmi jelentőségű önkormányzati választások

Mint ahogyan azt az első forduló után vélni lehetett, a Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Front (FN) 11 választókerületben is győzelmet aratott, többek között Marseille területén, ami Franciaország második legnagyobb városaként jelentős befolyást, valamint több mint 150 ezer lakost jelent. Ezzel új szintre emelte pártja jelentőségét: harmadik politikai erőként nagyobb befolyásra tehet szert.

A jobbközép párt, az Unió egy Népi Mozgalomért (UMP) sem panaszkodhatott, hiszen számszerűsítve ők is jelentős eredményeket értek el, és nyertesen kerültek ki az utolsó fordulóban több számottevő francia városban is. A konzervatívok kezdik visszanyerni erejüket, amit Jean-Francois Copé, a párt elnöke csak egyszerűen „kék hullám”-nak nevezett.

Csekély vigasz ugyan a szocialistáknak, de néhány más kerületben, és a fővárosban is ők nyerték el a választópolgárok bizalmát. Ezzel ők is történelmet írtak, hiszen Anne Hidalgo személyében Párizs első női polgármesterét köszönthetik a franciák. „Tisztában vagyok a kihívással, amit ez jelent” – nyilatkozta visszafogottan a győztes.

Jean-Marc Ayrault számára azonban mindezek, és a választások ideje alatt végzett Harris Interactive felmérés eredménye, ami szerint 80 százalékos a népszerűtlensége, elegendőek voltak ahhoz, hogy hétfő estére lemondjon hivataláról. Ayrault már vasárnap este le szeretett volna mondani, miután világossá vált az eredmény, végül másnap került rá sor: hétfő délelőtt két órát töltött az elnök irodájában, hogy a vereség következményeit megtárgyalják.

Egy harcos kormány új fejezete?

Francois Hollande mindössze két órán belül reagált az eseményekre, és még aznap este a sajtó elé állt. Saját népszerűségvesztése „új fejezet” nyitására sarkallta az államfőt. „Ez egy fontos pillanat a nemzet életében. A nép kifejezte a boldogtalanságát és a csalódását, hallottam az üzenetet, ezért őszintén és világosan válaszolni is fogok” – fogalmazott. Hollande ezzel a Le Monde francia napilap vádjaira utalt, miszerint „végig süket volt”, és ügyet sem vetett arra, hogy elveszít 150 nagyobb várost. A szavazók 38 százalékos tartózkodását ugyancsak a kormány elleni üzenetnek tulajdonították.

Hollande beszédében „harcoló kormányt” emlegetett: a kifejezés magában foglalja a kabinet átszervezését, az államháztartás rendbehozatalát, az adó- és munkavállalási járulékok csökkentését, és a munkahelyteremtés ösztönzését egyaránt. Egyben megköszönte Ayrault eddigi munkáját, reformjait, majd bejelentette, hogy az eddigi belügyminisztert, a spanyol születésű Manuel Valls-t kívánja a posztra helyezni. 

A „fekete vasárnap” utáni „fekete hétfőn” Hollande elnök azért küzdött, hogy mérsékelje a választások okozta hatalmas kárt, amit kormánya és igazgatása elszenvedett. Saját pártja tagjait is gyors, határozott válaszokra sürgette, hogy mihamarabb helyreállítsák a kormány körül kialakult bizalmatlanságot. Az elnöknek, és új kormányának még három éve maradt, hogy harcoljon a választók bizalmáért: a következő elnök- illetve parlamenti választások 2017-ben esedékesek Franciaországban.

Zsoldos Diána

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »