Ezúttal az ukránok rajzolták át Európa térképét

A krími orosz beavatkozást követően kétségtelen, hogy a világ érzékenyebben reagál a határmódosítások kérdésére, s most ennek megfelelően több délszláv ország vezetése is megdöbbent, amikor a világhálón terjedni kezdett egy a jelenlegi ukrán miniszterelnökkel készült promóciós videó. Utóbbi tartalma elsősorban Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát bőszítette fel, miután az egyébként az uniós tagságot népszerűsítő anyag egy olyan térképet is tartalmaz, amelyen az egész egykori Jugoszlávia Horvátországként látható.

Szerbia és Bosznia-Hercegovina külügyminisztériuma is fennakadt egy Ukrajnában készült promóciós anyagon. Utóbbi ugyanis egész egyszerűen eltüntette a két délszláv országot Európa térképéről. Miután a világhálón is terjedő videó hivatalos kezekbe került, Szarajevó külügyminisztériuma bejelentette, hogy egy démarche formájában diplomáciai úton fog tiltakozni Ukrajna kormányzati szerveinél, de a szerb külkapcsolatokért felelős tárca is hangsúlyosan kifejezte nemtetszését.

Könnyű kapcsolatot találni

Aki akar, az könnyen talál kapcsolatot a jelenlegi ukrán kormányfővel, azaz Arszenyij Jacenyukkal készült promóciós videó és a fent említett délszláv államok között, különösen a Krímben történt sajátos határváltoztatások tükrében. Szerbiáról ugyanis köztudott, hogy hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, de Bosznia-Hercegovina szintén szerb többségű felének, azaz a Republika Srpska elnökének sem kellett a szomszédba mennie azért, hogy bátran gratuláljon Moszkvának a krími akcióért.

Így az összeesküvés-elméletek kedvelői máris válaszként értékelhetik többek között Bosznia-Hercegovinának, illetve Szerbiának az ukrán Európa térképekről történő eltüntetését. Az azonban tény, hogy Szarajevó külügyminisztériuma közleményében inkább véletlen mulasztásról, semmint szándékos sértésről beszélt. Szerbiában pedig a hírt, s így a sajátosan átrajzolt térképet is közlő források többsége az olvasókkal nem mulasztotta el azt a fontos információt sem megosztani, hogy a vitatott ukrán videó aligha lehet drasztikus válasz Belgrád számára, hiszen előbbi ugyan csak most kapott komoly visszhangot, de már 2013 szeptembere óta a világhálón kering.

Az eset külön érdekessége, hogy a délszláv sajtóban nem most fordult elő először, hogy hasonló térképekre akadtak. Az viszont mégis jelzésértékű, hogy a korábban előforduló és hasonló mulasztások után nemigen lehetett diplomáciai válaszlépések szándékáról hallani.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »