Amerika hazaküldte a szíriai kormány diplomatáit

Az Amerikai Egyesült Államok a szíriai kormányra gyakorolt nyomásként a napokban bejelentette, hogy a szíriai követségek dolgozóinak – akik nem amerikai állampolgárok – el kell hagyniuk az Egyesült Államokat. A politikai nyomásgyakorlás további lépésére azért volt szükség, mivel a Szíriában kialakult konfliktus a többszöri, erőteljes nemzetközi ráhatásra sem enyhül.

A szíriai polgárháború közel három éve kezdődött, mely időszak alatt több tízezer ember halt meg a harcokban, több, mint 100.000 ember kényszerült menekülttáborokban élni; ennél is többen kényszerültek elhagyni lakóhelyüket a harcok következtében a kényszerű kilakoltatásoknak, és kiköltöztetéseknek betudhatóan. Az áldatlan állapotok komoly humanitárius problémákat okoznak nemcsak a környező államokban – a menekültáradatnak köszönhetően – hanem Szírián belül is, melyet az csak tovább tetéz, hogy a segélyszállítmányok, és az orvosi kontingensek nem jutnak el a szíriai állampolgárokhoz.

A politikai aktorok a fokozódó nemzetközi nyomással kívánják elérni a szíriai kormány lemondását, és távozását a hatalomból. Az Egyesült Államok kijelentette, hogy a szíriai diplomáciai intézmények újranyitását az Aszad-rezsim távozása után tudja elképzelni.

Gregovszki Judit

Friss hírek