Lekapcsolták a Twittert Törökországban

Pár órával azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a szociális média blokkolásával fenyegetőzött, lekapcsolták a Twittert Törökországban. A miniszterelnök csütörtökön azt ígérte, hogy „gyökerestül kiirtja” a Twittert az országban, mert azt ellenségei az ő lejáratására használják.

Ha Törökországból próbálják betölteni a Twittert, az oldal helyett négy bírósági határozattal találkoznak a felhasználók, amelyek a webhely bezárására vonatkoznak.

Egy blokkolt weboldal megnyitása azonban azok számára, akik kicsit is értenek az informatikához, pofon egyszerű, hiszen rengeteg lehetőség van a blokk kikerülésére. Éppen ezért Erdogan terve éppen fordítva sült el, hiszen a Twitter hivatalos blokkolása óta a török felhasználók száma hétmillióról tízmillióra nőtt, és óránként mintegy egymillió tweetet küldenek az országból.

A Twitterezés megakadályozásának egyik legfőbb mozgatórugói az elmúlt hetekben kikerült hangfelvételek és dokumentumok voltak, amelyek – megosztóik szerint – bizonyítékként szolgálnak az Erdogan szűk körében folyó hatalmas mértékű korrupcióra. A miniszterelnök szerint a felvételek „gonosz hamisítványok”, amelyek célja, hogy lejárassák a kormányt a március 30-án tartandó választások előtt.

A legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt kijelentette, hogy bíróságra fogja vinni az ügyet.

„A nemzetközi közösség mondhat, amit akar. Egyáltalán nem érdekel. Mindenki látni fogja, hogy milyen erős a Török Köztársaság”, mondta Erdogan. 

Az Anatolia állami hírügynökség szerint először megkérték a Twitter San Francisco-i központját, hogy távolítsák el a török kormányzat által illegálisnak minősített linkeket, ők azonban ennek nem tettek eleget, ezért a hatóságok letiltották a Twitterhez való hozzáférést az országban.

Ali Babacan miniszterelnök-helyettes nyilatkozata szerint a blokkolás csak átmeneti, és várják egy közös megoldás elérését. 

A Twitter vizsgálja az ügyet, hivatalos nyilatkozatot eddig azonban nem adtak ki. Arról viszont már értesítették török felhasználóikat, hogy sms-en keresztül a továbbiakban is tudják használni a szolgáltatást. 

Két héttel ezelőtt Erdogan a Facebook és a YouTube blokkolásával is fenyegetőzött, egy vezető tisztviselő azonban pénteken azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a többi szociális médiáról egyelőre nincs határozat. Februárban Törökország elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány távközlési hatósága bírósági döntés nélkül is blokkoljon weboldalakat.

Lorencsics Emese

Friss hírek