Elfogták a világ egyik legkeresettebb bűnözőjét

A mexikói elnök is közölte azt a hírt, miszerint elfogták a legkeresettebb drogkereskedőt, Joaquín „El Chapo” Guzmánt.

Enrique Peña Nieto mexikói elnök megerősítette azt a magasrangú washingtoni tisztviselőtől származó hírt, miszerint a mexikói tengerészet elfogta a 2001 óta legkeresettebbnek számító bűnözőt, a mexikói Sinaloa kartell vezetőjét, Joaquín „El Chapo” Guzmánt. A letartóztatásra Mazatlán város (Sinaloa állam) Miramar hotelében került sor.

A hírek szerint El Chapót a Mexikó szövetségi államban található „Altiplano” szövetségi börtönbe szállítják. Jesús Murillo Karam legfőbb ügyész elmondta, hogy a műveletet hajnalban hajtották végre, egy lövés sem dördült el, utána pedig 13 embert vettek őrizetbe, illetve fegyvereket is lefoglaltak.

Az elemzők már Felipe Calderón elnöksége idején is egyetértettek abban, hogy El Chapo letartóztatása nem jelenti a drogháború végét. Az új elnököt eddig sok bírálat érte a drogháború kérdésének kezelése miatt, mivel a kormány nem talált megoldást a problémára, sőt Michoacán államban az önjelölt védelmezők alkotta „autodefensák” vették fel a harcot a kartellekkel. Az egyetlen különbség az volt, hogy míg Felipe Calderón kommunikációjának középpontjában állt a drogháború, addig Enrique Peña Nieto szinte egyáltalán nem beszél róla. El Chapo elfogása mégis olyan sikernek számít, amivel pozitív irányba mozdulhat el az elnök megítélése ezen a téren.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »