Aggasztó a terroristák új fejlesztése

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni csoportja állhat a repülőgépek elleni legújabb potenciális cipőbombás fenyegetés mögött, amelynek lehetőségére az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelmeztette a légitársaságokat – közölte csütörtökön hivatalos forrásokra hivatkozva az MTI washingtoni tudósítója.

    Az aggodalom középpontjában a szaúdi állampolgárságú Ibrahim Haszan al-Aszíri áll, aki a gyanú szerint több olyan meghiúsult terrortámadás értelmi szerzője, amelyek során a ruházatba vagy cipőbe rejtett pokolgéppel próbáltak meg repülőgépet felrobbantani. (Aszíri a jelentések szerint egy tavalyi dróntámadásban megsebesült.)

    A médiának név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint félő, hogy a terroristák egy olyan, újabb típusú robbanószerkezetet készítettek, amely elkerülheti a reptéri biztonsági ellenőrök figyelmét. Az amerikai belbiztonsági minisztérium mintegy 30 olyan európai, közel-keleti és afrikai repülőtér hatóságaihoz intézett figyelmeztetést az ellenőrzés szigorítása érdekében, ahonnan repülőjáratok indulnak az Egyesült Államokba.

    Az Amerikában felszálló gépekre nem vonatkozik a fokozott óvatosság, és az – az amerikai belbiztonsági tárca szerint – nem áll összefüggésben a szocsi olimpiával sem. A kiadott figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy az amerikai hatóságoknak konkrét tudomásuk lenne egy készülő merényletről vagy célpontról.

    A minisztérium kevéssel a téli olimpiai játékok kezdete előtt arra figyelmeztetett, hogy a viadalok helyszínére tartó repülőjáratok utasterébe terroristák fogkrémtubusba rejtett robbanószert próbálhatnak meg felcsempészni. Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) akkor meg is tiltotta, hogy az Egyesült Államokból közvetlenül Oroszországba tartó járatokra folyadékot vigyenek fel az utasok.

    Elsőként a brit állampolgárságú Richard Reid próbált meg cipőbombával egy repülőgépen terrorcselekményt elkövetni. Reid három hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Párizsból Miamiba tartó járatot. A férfi, aki terrorizmus vádjában bűnösnek ismerte el magát, jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Coloradóban.

    Aszírit az Egyesült Államok ellen 2009-ben és 2010-ben megkísérelt merényletekkel hozzák összefüggésben. Az ő bombáját próbálta meg  működésbe hozni 2009 karácsonyán egy Detroitba tartó gépen egy nigériai szélsőséges, aki „alsónadrágos merénylő” néven vált ismertté a világsajtóban.

Pogár Demeter

Friss hírek