Venezuela: elnökségének első évét értékelte Maduro

A hét közepén tartotta első évértékelő beszédét Nicolás Maduro elnök a venezuelai Nemzetgyűlés előtt. Az államfő felvázolta az elkövetkező időszak legfontosabb lépéseit: gazdasági intézkedéseket jelentett be, valamint társadalmi megbékélési program indul az erőszak megfékezésére – számolt be az El País.

Az államfő bejelentette, hogy a dollár hivatalos átváltási árfolyama 6,30 bolívar marad 2014-ben. Venezuelában 2003 óta állami felügyelet alatt van a devizapiac, csak az államtól lehet dollárt vásárolni. Emiatt virágzik a feketepiac, ahol a hivatalos árfolyam többszöröséért lehet dollárhoz jutni.

Tavaly a kormány bevezetett egy alternatív mechanizmust (Sistema Complementario de Administración de Divisas, SICAD) a két deviza átváltására, amelynek keretében a magánszemélyek és a vállalatok aukciókon vehetnek dollárt a hivatalos árfolyam közel kétszereséért, 11,3 bolívarért. A kormány most tovább erősíti a Sicad rendszerét, ami az elemzők szerint ez egy burkolt leértékelés, melynek következményeként csökkenhet az import, fokozódhat a hiány egyes termékekből, tovább nőhet az infláció – írta a venezuelai El Universal.

Megszűnt a devizapiac igazgatásáért felelős szerv, a CADIVI (Comisión de Administración de Divisas), így a jövőben a Nemzeti Külkereskedelmi Központ (Centro Nacional del Comercio Exterior) fogja ellátni a feladatait. Az elnök bejelentette, hogy jelentős módosítások lesznek az illegális valutakereskedést szabályozó törvényben is.

A gazdasági offenzíva, a spekulánsok és „parazita burzsoázia” elleni harc folytatódik: életbe lép a méltányos árak törvény (Ley de Costes y Precios Justos), mely alapján az gazdasági tevékenységek haszonkulcsa legfeljebb harminc százalék lehet. A jogszabály betartását egy új állami hatóság felügyeli majd.

Összevonták az Állami Bankokat Igazgató Minisztériumot és a Gazdasági- és Pénzügyminisztériumot. Az egyesített minisztérium élére Rodolfo Marco Torres került. Marco Torres részt vett Hugo Chávez 1992-es puccskísérletében, 2011-től ő volt az állami bankokért felelős miniszter. Az eddigi pénzügyminisztert, Nelson Merentest a jegybank elnökévé nevezte ki Maduro. Merentes szeretett volna lazítani a devizapiac szigorú állami ellenőrzésén, azonban a keményvonalas politikustársai nem nézték jó szemmel az újítási kísérleteket, ezért is váltotta le Maduro.

Kiemelt feladat lesz az erőszak visszaszorítása. Maduro elmondta, hogy a társadalmat olyan értékek mentén kell felépíteni, mint a béke és az élet iránti tisztelet.

A 29 éves Mónica Spear volt szépségkirálynő múlt heti meggyilkolása nagy felbolydulást keltett az országban, valószínűleg ez is ösztönözte a vezetést a konkrét lépésekre. Februárra készül el a bűnözési mutatók visszaszorítását célzó terv. A kormány szerint a televízióban sugárzott műsorok hozzájárulnak a bűnözés növekedéséhez, ezért a tévés programok felülvizsgálatára szólította fel az elnök az illetékes hatóságokat.

A beszéd során az Egyesült Államok és Venezuela közötti kétoldalú kapcsolatokról is szólt az államfő. A kormány kölcsönös tiszteleten alapuló, jó viszonyra törekszik az Obama adminisztrációval.

Metzger Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »