Még mindig Szíriában vannak a vegyifegyverek

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) bejelentette, hogy a szíriai vegyifegyvereket nem sikerült a nemzetközi alakulatoknak a december 31-i határidőre megsemmisíteni, és a különösen veszélyes harcászati eszközök még mindig a polgárháború sújtotta országban vannak – számolt be a Reuters.

A nemzetközi misszió a tervek szerint december 29-re juttatta volna Latakiába a mérgező anyagokat, azonban ez nem valósult meg. A kudarcáért a kedvezőtlen időjárási feltételeket, a bürokráciát, az elmozduló frontvonalakat és az útlezárásokat okolták. Hétfőn az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a fegyverek elszállítási feltételeinek biztosítása Bassár el-Aszad kormányának feladata. Aszad elnök az akció eddigi sikertelenségért a felkelőket vádolta.

Sigrid Kaag a vegyifegyverek elszállítását és megsemmisítését célzó közös OPCW-ENSZ művelet koordinátora hétfőn, Damaszkuszban a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy az általa képviselt Vegyifegyver-tilalmi Szervezet bízik, a harcigázok külföldre szállításának gyors befejezésében.

Az előzetes tervek szerint, orosz tehergépjárművekkel szállított vegyi anyagokat a Földközi-tenger partján fekvő Latakiában rakodták volna egy norvég és egy dán teherhajóra, amelyek innen Olaszországba indultak volna. A vegyi fegyvereket végül egy amerikai hajó fedélzetén, nemzetközi vizeken semmisítették volna meg. A skandináv szállítóhajók jelenleg egy ciprusi kikötőben várják, hogy a húsz tonna mustárgázt is tartalmazó szállítmány megérkezéséről értesülve Latakiába hajózzanak.

Szenczi András

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »