Ferenc pápa megint telefonált, üzent, intett

Ferenc pápa szerint a papi hivatásra készülő fiatalokat nem lehet pusztán a tiltásnak és a szabályok merev betartásának a szellemében oktatni, mert akkor a hívek helyett saját karrierjükkel foglalkozó „kis szörnyetegeket” nevelünk. A pápa beszélt egyházreformról, hagyott üzenetet rögzítőn is és új rekordokat állított fel látogatószámban. Összefoglaló az MTI év végi hírei alapján.

A pápa erről egy zárt körű találkozón beszélt egyházi vezetőknek tavaly novemberben. A Vatikán nem hozta nyilvánosságra a találkozón elhangzottakat, a Civiltá Cattolica című olasz jezsuita folyóirat azonban pénteken részletes tudósítást közölt az eseményről.

A katolikus egyházfő november 29-én találkozott a legfőbb szerzetesrendek elöljáróival, akiknek hangsúlyozta: az egyházi embereknek képesnek kell lenniük „elgémberedett” világunk felébresztésére, amely soha nem látott kihívásokkal kénytelen szembenézni.

A pápa szerint csak úgy lehet terjeszteni a hitet a társadalomban, ha a papneveldékből kikerülő papokat is őszinte és komoly párbeszédre képes oktatók képzik. A papi oktatást aprólékos „kézműves” munkával, nem pedig rendőri módszerekkel kell megvalósítani – mondta a pápa.

„A szíveket kell képezni, máskülönben kis szörnyetegeket nevelünk. Utána pedig ezek a kis szörnyetegek fogják tanítani Isten népét. Ettől pedig libabőrös leszek” – mondta Ferenc pápa.

Az egyházfő szembehelyezkedett a papnevelés korábbi, „képmutató” jellegével. Visszaemlékezett arra, hogy fiatal korában azt a tanácsot kapta: „Ha előre akarsz lépni, világosan kell gondolkodnod, és homályosan kell fogalmaznod”. A pápa szerint ez közvetlen felhívás volt a képmutatásra. A katolikus egyházfő úgy véli: a „korszakváltás” azt jelenti, hogy ezzel a fajta magatartással is szakítani kell.

Ezzel összefüggésben a pápa hangsúlyozta azt is, hogy a papi nevelésnek nem kizárólag az egyéni előmenetelt, hanem a hívőket kell szolgálnia.

Szilveszter

Telefonon személyesen akarta tolmácsolni Ferenc pápa újévi jókívánságait egy spanyolországi apácarendnek, meglepetésnek szánt szavait azonban csak az üzenetrögzítőre tudta mondani.

Minderről péntek este számolt be az egyik spanyol rádióadó, sugározva egyben a rögzített üzenetet is.

„Itt Ferenc pápa. Újévi üdvözletemet akartam tolmácsolni Önöknek. Később még egyszer próbálkozom. Isten áldja Önöket” – voltak hallhatók az egyházfő december 31-i szavai. A hivatalos üzenet után a felvétel szerint a pápa még viccelődött is, azt kérdezte ugyanis: „Mi csinálhatnak éppen az apácák, ami akadályozhatja őket, hogy felvegyék a telefont?”

A lucenai kármelita rend priorisszája, Adriana nővér a Cope rádiónak elmondta, hogy a többi nővérrel együtt éppen déli imádságon vett részt, amikor a pápa hívta őket. „Amikor kötelezettségeim megengedték, hogy a telefonhoz menjek, legszívesebben a föld alá süllyedtem volna” – nyilatkozta. Elmondta azt is, hogy az üzenetet lejátszotta a többi apácának, akik közül néhányan – a pápához hasonlóan – Argentínából származtak, és jól ismerték őt.

A rend vezetője – saját szavai szerint – nem merte visszahívni az egyházfőt, és ezért egy püspöknél próbálkozott.

A rádió szerint az ügy hepienddel ért véget. Ferenc pápa ugyanis este újból telefonált, és ekkor már nem volt szükség üzenetrögzítőre.

Egyházszerkezet

Lendületet sürgetett az egyház missziójában Ferenc pápa a jezsuita rend római templomában korábban bemutatott szentmisén.

A Róma központjában levő Gesu templomban háromszázötven jezsuita pap koncelebrált Ferenc pápával a Jézus szent szíve nevű liturgikus ünnepen.

A rendalapító Loyolai Szent Ignác sírját őrző templomban bemutatott mise hálaadás is volt az új jezsuita szentért, Szent Faber (Favre) Péterért (1506-1546), a Jézus Társaság első papjáért, akit a pápa december 17-én avatott szentté.

Ferenc pápa homíliájában ismételten a papság és az egyház feladatairól beszélt. Úgy fogalmazott, az igazi jezsuita nem kizárólag magára összpontosítva éli életét, hanem mintegy kiürítve önmagát lealacsonyodik az őt övező világhoz, ami azt is jelenti, hogy nyitottá válik az emberek és a világ iránt.

„A folyamatos keresés, a szent és boldog nyugtalanság vezessen bennünket a világ felfedezésében” – mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy e nyugtalanság nélkül sivárrá válik az életünk.

Fáber Péter egyszerű ember volt, de nagy vágyak vezették. Csakis őszinte hittel, magasan szárnyalással, misszióval, merészséggel lehet megváltoztatni a világot, „vagy középszerűek maradunk és megelégszünk az apostoli programozás követésével” – hangoztatta Ferenc pápa. Hozzátette: az egyház erejét nem belső szerkezete adja, az egyház a lendületét „Isten mély és mindent megmozgató vizeiből merítheti”.

„Az Evangéliumot nem inkvizíciós botozással, gyengédséggel, testvériséggel, szeretettel kell hírül adni” – fogalmazott az egyházfő.

A Gesu templomnál nagy tömeg várta Ferenc pápát. Ez volt a harmadik alkalom, hogy az egyházfő a római jezsuita templomba látogatott. Korábban július 31-én és szeptember 10-én járt itt, amikor a jezsuiták működtette Astalli menekültközpontot is felkereste. 

Tömegek

Pápasága eddigi kilenc hónapja alatt több mint 6,6 millió ember vett részt Ferenc pápa nyilvános vatikáni szereplésein – közölte csütörtökön a Pápai Ház Prefekturája. Ez csaknem háromszorosa annak a tömegnek, amelyet elődje, XVI. Benedek vonzott 2012 egészében. Pontosan 6 millió 623 ezer 900 olasz és külföldi vett részt 2013-ban a Ferenc pápával való különböző találkozókon a vatikáni audienciateremben és a Szent Péter téren tartott általános audienciáktól a liturgiai szertartásokig. 

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »