Kevesebb pénzből gazdálkodik 2014-ben a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács

Az ideinél kisebb költségvetésből gazdálkodik 2014-ben a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT). A szervezet hétfői ülésén a büdzsé mellett a jövő évi munkatervet is elfogadták.

A vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzati szerve a tervek szerint jövőre 429,5 millió dináros, mintegy 1,1 milliárd forintos pénzügyi keretet használ fel. Várkonyi Zsolt, az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöke felszólalásában közölte: annak ellenére, hogy a költségvetés kisebb az ideinél, a programok megvalósítására mégis több pénzt tudnak fordítani. Ennek oka, hogy takarékossági intézkedéseket hoznak, illetve máshogyan osztják el az összegeket. Emellett a 2013-ban már megvalósult tervekre sem kell költeni, így nem okoz fennakadást a 16,5 millió dinárral (43 millió forinttal) „soványabb” büdzsé.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke a pénzügyekkel kapcsolatban a hétvégén kijelentette, hogy szerbiai forrásokból közel 100 millió dinárt (260 millió forint), Magyarországról pedig háromszor ekkora összeget kap a szervezet 2014-ben. A hazai összeg nagy részét oktatási és kulturális intézmények támogatására, illetve tájékoztatási eszközökre költik, a mintegy 3 millió eurós (900 millió forintos) magyar támogatásokból pedig főként a kiemelt stratégiai programokat, például a felsőoktatási ösztöndíjprogramot pénzelik.

Az MNT jövő évi tervei között szerepel a több éve húzódó ifjúsági stratégia kidolgozása, illetve egy új, tudományügyi stratégia elkészítése. A nyelvhasználat, a tájékoztatás, a kultúra, az oktatás, a demográfia és a civil szféra területén a már megkezdett stratégiákat kívánják folytatni.

Az év végi hajrában 23 előterjesztést fogadott el a nemzeti tanács, a saját 2014-es költségvetésük és munkatervük mellett az MNT által alapított, illetve társalapított intézmények jövő évi büdzséjét és munkatervét is megvitatták.

MTI

Friss hírek