Kicsinálja a síszezont a decemberi tavasz

Szlovákiában síelne Szilveszterkor? Alaposan nézzen körül, milyen a hóhelyzet az egyes központokban. A forró december ugyanis egymás után döntögeti a melegrekordokat, füvön pedig elég nehéz téli sportot űzni.

A meteorológusok szerint a hegyekben az új évig biztosan melegebb lesz a tél a megszokottnál. Hétfőn ugyan enyhe hőmérséklet-visszaesés várható, ám a hőmérő higanyszála nem nagyon süllyed -2 foknál mélyebbre – írja a Sme.

A magasabban fekvő területeken hétfő éjszaka akár havazhat is, ám Tomáš Púčik, a lapnak nyilatkozó meteorológus szerint 3 centinél több friss hó nem hullik, ez pedig vajmi kevés.

A lap beszámolója szerint sok szlovákiai síközpont az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet miatt ki sem nyitott. „Nem lehet síelni, fű van mindenhol“ – panaszkodott egy kis-fátrai hotel üzemeltetője. Pár nappal ezelőtt még a szezonkezdetre készültek, ám a hó nem bírta ki.

A vendégek figyelik az időjárást, és tudják, hogy baj van. Sokan máshol próbálnak szerencsét, néhány helyen ugyanis, bár meleg van, jobbak a feltételek – akár 40 centi hó is lehet a pályákon. Egy nagyobb sípálya munkatársa a lapnak azt mondta, a nagyobb központok profitálnak abból, hogy a kicsik nem tudják biztosítani a síelés feltételeit. Ilyenkor a hóágyúzás sem hatásos, ezzel a módszer ugyanis -2 foktól használható, és -8-nál a leghatékonyabb.

Púčik szerint Szilveszterkor, és az év első napján is derült lesz az ég, a hegyekben fagypont körüli lesz a hőmérséklet, esetleg egy hajszálnyival alacsonyabb.

Magyarországon szintén szokatlanul meleg van, melegebb, mint Szlovákiában. Pénteken délután Budapesten 12, Békéscsabán 15 fok volt, ezzel több melegrekord is megdőlt.

Mostanáig ezen a napon Budapesten 1974-ben volt a legmelegebb, akkor 12,2 fok volt. Most Pestszentlőrincen ennél is magasabbat, 12,4 fokot mértek.

A december 27-i országos rekord eddig 15,1 fok volt, amelyet 2004-ben Körösszakálon regisztráltak. Most pénteken délután Békéscsabán ennél csaknem fél fokkal melegebb volt, 15,5 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Péntekre virradóra a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord dőlt meg az ország több pontján is. A legmelegebb Pécsen volt, ahol mindössze 9,3 fokig csökkent a hőmérséklet.

A Sme megkérdezte Peter Jurčovič meteorológust, milyen okok állhatnak a magas hőmérséklet mögött. „A december a legmelegebb hónap a télen. Normális, hogy nyugati áramlás dominál, Európa szárazföldje gyorsabban hűl, az Atlanti-óceán lassabban. Úgy működik, mint egy meleg radiátor Európa számára“ – magyarázta.

A melegrekordok megdőlése szerinte azonban nem teljesen normális. Németországban ugyanis karácsonykor 18 fok, Ausztriában 19,1 fok volt, és Csehország, valamint Lengyelország sem maradt ki a jóból. Véleménye szerint az igazi tél csak január második felében köszönt majd be.

Hozzátette: globális felmelegedés miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, ám gyakran három nappal korábban sem lehet őket megjósolni.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »