Sokkoló a diákok ellen?

Texasi jogvédő csoportok el akarják érni, hogy a rendőrség ne használhasson sokkolót és egyéb nem halálos fegyvert a diákok ellen – írja a Huffington Post.

Novemberben egy iskolai rendfenntartó úgy próbált szétválasztani egy csoport verekedő diákot, hogy sokkolót alkalmazott ellenük. Az egyikük, egy tizenhét éves fiú kórházba került, miután súlyosan beverte a fejét földre esés közben. Az orvosok azóta is mesterséges kómában tartják, mivel a vizsgálatok szerint lehetséges, hogy végleges agykárosodást szenvedett. A szülők beperelték az iskolában dolgozó férfit, aki a sokkolót használta a fiúk ellen. A család ügyvédje szerint a megvádolt férfinak már egy éve is volt egy hasonló esete, kevésbé súlyos kimenettel, de ezt a megyei seriffhivatal nem erősítette meg.

A sokkolók használata ellen az iskola diákjai tüntetéssel tiltakoztak, a jogvédő szervezetek pedig Texas államhoz fordultak. Azt szeretnék elérni, hogy betiltsák a különböző, nem halálos fegyverek, mint a sokkoló vagy a paprikaspray használatát a diákok ellen, a biztonságosabb iskolák érdekében. Összesen hét szervezet írta alá azt a levelet, amelyet a texasi Rendfenntartó Bizottságnak küldtek el. Ahogy írták, a novemberi eset is jól mutatja, hogy miért nem kellene engedni, hogy fegyvereket vigyenek az iskola területére. Ráadásul, nemcsak, hogy a fegyverek veszélyesek a gyerekekre, de használatuk és jelenlétük alááshatja a diák kapcsolatát a felnőttekkel, tanárokkal, rendfenntartókkal. Ahol nem használnak ilyen fegyvereket az iskolai rendfenntartás során, ott bizonyíthatóan nagyobb bizalom alakul ki a diákokban az iskola és a rendőrség felé egyaránt.

A halálos sérülést ugyan nem okozó, viszont ennek ellenére is veszélyes fegyverek használata nincs szabályozva Texasban; mind a rendőrség, mind a lakosság számára elérhetők ezek az eszközök. Az akár ötvenezer volt feszültségű sokkolókat felnőttek megfékezésére fejlesztették ki, bár a Taser vállalat, a legnagyobb ilyen fegyvereket előállító cég szerint, a gyerekekre sem lehet káros hatással. Egyre több orvosi vizsgálat mutatja ki azonban, hogy a sokkolók helytelen használata szívrohamot és akár halált is okozhat.

Az Egyesült Államokban mindenhol kényes kérdés a nem halálos fegyverek használata, főképpen kiskorúak ellen. Az egyik nagy felháborodást okozó eset, amelyet egy gyerekkel szemben követtek el, Indiana államban történt, amikor egy őrjöngő, tízéves, negyvenkilós fiút sokkolóval állított meg két rendőr. Tagállamonként eltér a nem halálos fegyverek szabályozása. Öt államban tilos a magánszemélyeknek ilyen önvédelmi eszközöket vásárolniuk, New Jerseyben pedig a rendőröknél sem lehetnek sokkolók. Itt, a szigort a jogtalan alkalmazások elkerülése érdekében hozták, de már készülődnek a törvény enyhítésére: a New Jersey-i rendőrök külön kiképzésen vesznek részt, ahol megtanulják a sokkolók helyes használatát, valamint azt, hogy különbséget tudjanak tenni, milyen szituációkban használhatják jogszerűen azokat.

Baranyi Tímea

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »