Újra lecsaptak a gerillák: kilencen haltak meg Kolumbiában

Kilencen meghaltak és közel ötvenen megsérültek a FARC (Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők) által elkövetett merényletben, melyet szombat hajnalban hajtottak végre a délnyugat-kolumbiai Inzában – adta hírül az El Tiempo. A helyi rendőrőrs teljesen összeomlott és több lakóépület megrongálódott a támadásban. Az elnök pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akik információkat nyújtanak a felelősök elfogásához.

Öt katona, egy rendőr és három civil halt meg a támadásban, melyet a hadsereg szerint a FARC hatodik frontja hajtott végre. A gerillák házilag gyártott robbanóeszközöket dobtak a helység központjában található rendőrőrsre, valamint felrobbant egy kocsiba helyezett bomba is. A robbanás következtében a rendőrség épülete teljesen összeomlott, és számos lakóépületben kár keletkezett. A terrortámadás akkor történt, amikor a helyiek a szombati vásárra készültek.

Inzá Bogotától mintegy 335 kilométerre, délnyugatra fekszik, Cauca tartományban. A település a fegyveres konfliktus által leginkább érintett zónában található.

Juan Manuel Santos elnök a Twitter profilján ítélte el a cselekményt. Szombat délután az államfő Popayánba, Cuenca tartomány székhelyére utazott, ahol rendkívüli tanácskozáson vett részt magas rangú katonai tisztviselőkkel és a védelmi miniszterrel. Az eset kapcsán Santos elnök kijelentette, hogy a FARC téved, ha azt hiszi, hogy az ilyen akciókkal tűzszünetre bírhatja a kormányt. A kormány már korábban leszögezte, hogy a tárgyalások ideje alatt nem fognak fegyverszünetet kötni a lázadókkal. A hatóságok két gerillát neveztek meg felelősként. Az államfő 30 millió kolumbiai pesót ajánlott fel annak, aki információval szolgál az elfogásukhoz.

A szombat hajnali az egyik legsúlyosabb támadás azóta, mióta megindultak a kolumbiai kormány és a gerillaszervezet közötti béketárgyalások. Legutóbb augusztusban történt hasonló erőszakos cselekmény a Venezuelával határos Arauca tartományban, ott 14 katona vesztette életét.

Metzger Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »