Az ukrán ellenzék ledöntötte a kijevi Lenin-szobrot

Ultimátumot intézett vasárnap az ellenzék az ukrán elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben a tüntetők blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját.

Helyszíni jelentések szerint a „Majdanon”, azaz a kijevi Függetlenség terén mintegy százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon.

Kijev központjában kora estére ledöntötték a kommunista vezér, Lenin többméteres gránitszobrát, egyes hírek szerint a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. A rohamrendőrök nem avatkoztak be. 

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő vasárnapi üzenetében azt javasolta az európai integrációért és hatalomváltásért folyó demonstráció szervezőinek, hogy az ukrán hadsereget és fegyveres erőket tárgyalások útján állítsák a tüntetők oldalára. Szerinte így kerülhető el, hogy erőszakba forduljanak az események. Az ellenzéki politikus ismételten sürgette Viktor Janukovics elnök leváltását.

Janukovics közben az Ukrajnában kialakult politikai helyzetről beszélt telefonon José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Részleteket nem közölt az elnöki sajtószolgálat.   

Nyilvánosságra került ugyanakkor, hogy az államhatalom megdöntésére irányuló bűncselekmény gyanújával az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vizsgálatot indított ellenzéki politikusokkal szemben, akiket még nem neveztek meg. Oleh Tyahnyibok, a Szabadság párt elnöke az ellenzék nevében provokációnak minősítette az eljárást, és visszautasította a vádat.

Vasárnap a rendőrség szerint 50 ezren, a szervezők szerint mintegy félmillióan gyűltek össze a város központi terén és környékén, hogy hatalomváltást követeljenek és Ukrajna európai integrációs irányvonalának megtartása mellett szálljanak síkra. Egyes források az előző vasárnapit is meghaladó méretű nagygyűlésről írnak, amely az ország függetlenné válásának eddigi legnagyobb demonstrációjává válhat. 

Helyszíni beszámolók szerint a „Majdantól” kissé távolabb, a parlament épületénél folyó néhány ezres kormánypárti ellendemonstráción részt vevő állami alkalmazottak délután megpróbáltak elmenni a rendezvényről, de állítólag gépfegyveres, fekete ruhás, maszkos, pajzzsal felszerelkezett férfiak – vélhetően valamelyik rendvédelmi egység tagjai – visszaterelték őket a demonstrációra, mondván: „hamarosan Mikola Azarov miniszterelnök szólal fel, és azt feltétlenül meg kell várniuk”. Helyi források szerint az állami alkalmazottakat kirúgással való fenyegetéssel vették rá a hivatalok vezetői, hogy részt vegyenek a kormánypárti megmozduláson.

Eközben a A kijevi tüntetők vasárnap estére megszállták a kormányzati negyed utcáit, azaz gyakorlatilag az összes fontos hivatali épület, a parlament, a kormány és az elnöki hivatal környékére is kiterjesztették jelenlétüket.

Az új helyszíneken máris barikádokat, sátrakat és tábori konyhát állítottak fel. A negyedtől távolabb lévő belügyminisztérium épülete előtt is megjelentek a tüntetők sátrai. 

A demonstráció új pontjain néhány száz aktivista az éjszakát is kint tölti.

A hatalomváltásért és Ukrajna európai integrációjáért összehívott vasárnapi demonstráción részt vevők létszámát a különböző becslések ötszázezer fölé teszik, a szervezők szerint pedig elérte az egymilliót is.

Az első kommentárok szerint „a hatalom nem vesz tudomást a demonstrálók követeléseiről, újabb büntetőeljárásokat indítanak, a tüntetők száma viszont egyre növekszik”. Legalábbis ezt a következtetést vonta le a fejleményekből a liga.net hírportál újságírója. 

A mostani demonstráció komoly incidens nélkül, békésen zajlott, nem volt összecsapás a rohamrendőrökkel, mint az egy héttel korábbin, amikor is az elnöki hivatal előtt ismeretlenek buldózerrel próbálták áttörni a rendőrségi kordont, a rohamrendőrök pedig könnygázzal és gumibotokkal támadtak a tüntetőkre. 

Az ellenzék bizonyosra veszi, hogy Viktor Janukovics elnök nem akarja békés úton rendezni a válságot. Az ellenzék úgy tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban állítólag pénzügyi segítséget ígért Janukovicsnak, ha „rendet tesz” Ukrajnában. Ez az ellenzék értelmezése szerint a rendkívüli állapot bevezetését és a demonstrációk szétoszlatását jelenti.

Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője arra kérte az ukránokat, hogy ha valóban bevezetik a rendkívüli állapotot, azonnal vonuljanak ki a „Majdanra”, azaz a Függetlenség terére megvédeni az alkotmányt, a jogaikat és a szabadságukat, valamint az ország függetlenségét.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »