Évtizedeket késik a dél-karolinai atomfegyver-gyár felszámolása

A 2040-es évekre fejezhetik be a Savannah River Site nukleáris hulladékának biztonságba helyezését – írja a New York Times.

1996-ban döntött az amerikai energiahivatal a Savannah River Site felszámolásáról, de az ígért határidőt, úgy tűnik, nem tudják tartani. A nukleárisfegyver-gyár létesítését Truman elnök kezdeményezte 1950-ben, annak érdekében, hogy az atomfegyverekhez szükséges anyagokat állítson elő az üzem. Mára már egyik reaktora sem működik, csupán kutatások folynak a fő feladat, a veszélyes anyagok semlegesítése mellett. A nukleáris hulladék felszámolását eredetileg 2023-ra tervezték, azonban a munka lassulása miatt a határidőt nem valószínű, hogy tartani tudják.

A semlegesítés lényege, hogy a folyékony radioaktív hulladékot szilárd halmazállapotúvá alakítják át, ezzel megelőzve a környezetszennyezést. Becslések szerint a 2040-es évekre tudják befejezni a munkálatokat, ám akkorra a földalatti tárolótartályok már kilencven évesek lesznek. Azt nem lehet tudni, hogy mennyi a tartályok szavatossági ideje. Már így is vannak sérüléseik a tárolóknak, amelyek ha súlyosbodnak, veszélyeztethetik a földalatti vízkészleteket.

A tartályokat, amelyek egyenként körülbelül 3-5 millió liter veszélyes anyagot tudnak tárolni, mesterségesen létrehozott dombok alá helyezték el. A föld felett ipari berendezéseket építettek, amelyek segítenek elvezetni a radioaktív bomlás során keletkezett hőt. A tárolás előtt, a folyékony halmazállapotú nukleáris hulladékot üvegolvadékkal keverik össze és így öntik bele a rozsdamentesacél tartályokba. Ezzel a technikával ezer évre tervezik biztonságba helyezni a hulladékot.

A munkafolyamat lelassulásának felelősségén az energiahivatal és Dél-Karolina állam vitázik. Az állam vezetősége úgy érzi, hogy a hivatal becsapta őket. A hidegháború idején az állam sokat tett az országnak azzal, hogy hozzájárult az atomfegyver-gyártáshoz, most pedig az ország egyik legnagyobb nukleáris hulladékának kezelésével kell megküzdeniük, amelyhez nem kapnak elég segítséget. A megszorítások miatt az ott dolgozók számát is csökkenteni kellett.

Az állam odáig is elmenne, hogy 154 millió dolláros büntetést hajtana be a szövetségi kormányon, amiért nem tartották be ígéreteiket. Az energiahivatal azzal védekezik, hogy a költségvetési megszorítások miatt csúszik a befejezés dátuma. A késedelem ráadásul a hivatal számára sem kedvező, mivel annyival több pénzt kell fordítaniuk a veszélyes hulladék átmeneti tárolására és védelmére. Abban azonban mind a két fél egyetért, hogy a kezdeti technikai problémák okozták a jelenlegi késedelmet és a költségnövekedést.

Baranyi Tímea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »