Szamarasz: a görög maratonfutó nem adja fel

A görög miniszterelnök és a Bizottság elnöke is tagadta szerdán, hogy zsákutcába jutottak volna az athéni kormány és a hitelező trojka között a mentőcsomag felülvizsgálatáról folyó tárgyalások. Antónisz Szamarasz a görög kormány és a biztosi testület közös ülését követően közölte, hogy Görögországot nem fogja hatalmába keríteni a reformfásultság.

Hivatalosan a január 1-től kezdődő soros elnökség programjának megvitatására látogatott szerdán Brüsszelbe a görög kormány apraja-nagyja, amely közös ülést tartott a biztosi testülettel.

A találkozó ugyanakkor jó alkalmat teremtett a görög fiskális kiigazítási program immár három hónapja tartó felülvizsgálatának áttekintésére is, különös tekintettel arra, hogy a tárgyalások a további teendőkkel kapcsolatos nézetkülönbségek miatt egy ideje helyben vesztegelnek, és az Eurócsoport jövő heti ülése előtt már nincs esély a lezárásukra.

Az ülést követő sajtóértekezleten azonban mind Antónisz Szamarasz, mind vendéglátója tagadták, hogy zsákutcába jutottak volna az egyeztetések. A görög kormányfő közölte, meggyőződése, hogy még idén megállapodnak a „csomagról”, ami elengedhetetlen feltétele a Görögországnak korábban ígért újabb hitelrészletek folyósításának. Sokan attól tartanak, hogy ha nem sikerül decemberben megegyezni, akkor az az egész következő féléves görög soros elnökség tevékenységét ellehetetleníti.

Szamarasz azonban magabiztosan kijelentette, hogy ettől nem kell tartani. Emlékeztetett rá, hogy Görögország idén, az előirányzottnál egy évvel korábban elsődleges költségvetési többletet fog elérni. „Imponáló az eddigi mérlegünk, egyes területeken látványos előrehaladást értünk el” – jelentette ki a konzervatív-szocialista kormány élén álló politikus. Szamarasz kitért az újságírói kérdés elől, ami azt feszegette, hogy Athén a politikai következményektől tartva vajon tényleg nem hajlandó-e újabb megszorító intézkedésekre, ahogy azt a görög miniszterelnök maga is kifejtette korábban.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Görögország a hosszú maratonfutása során egy percre sem fárad el, és nem ismer reformfáradtságot, amitől néhány perccel korábban José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke óva intette a görögöket. A görög vezető egyetértett Barroso szavaival, melyek szerint a futó a hosszú maraton végére ugyan fáradtabb lesz, mint amikor nekivágott a távnak, de egyúttal erősebben is kerül ki az erőpróbából.

Szamarasz abban is biztos, hogy a görög félév „nem a válság, hanem a lehetőségek elnöksége lesz”. Négy pontban foglalta össze a görög soros elnökség prioritásait. Az első a növekedés és munkahelyteremtés, továbbá a nagyobb kohézió. A második nagy prioritás a monetáris unió további mélyítése, ahogy ő fogalmazott „az építmény szerkezetében meglévő hiányosságok kiküszöbölésével”. A legális bevándorlás és a külső határok menedzselése is a görög félév homlokterében lesz, miként a tengerpolitika is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »