Izland kimenti a jelzáloghiteleseket

Az izlandi kormány szombaton közölte, hogy végig kívánja vinni a választási ígéretét, miszerint kimenti a hiteleseket. Nemzetközi pénzügyi szervezetek szerint ez átgondolatlan lépés.

A szigetország miniszterelnöke, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson szombaton jelentette be, hogy kormánya elindítja a közel 150 milliárd koronás (80 milliárd forintos) csomagját, mely a jelzáloghitelesek terheit könnyítené. Így a Haladás Párt teljesíti idén tavasszal tett választási ígéretét, és háztartásonként 24 ezer eurót jóváír a hiteleseknek. A kormány tájékoztatása szerint a terv négy évig tart majd. Nem állítanak fel új alapot, mivel a kimentést közvetlenül az állam fizeti. Arról azonban nem közöltek részleteket, hogy miből kívánják ezt a többletkiadást fedezni.

Izlandon a háztartások eladósodottsága a GDP 108 százaléka, ami nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas. A javasolt intézkedések a remények szerint növelnék a háztartások megtakarításait és elősegítenék a beruházásokat, ami javítaná a gazdasági mutatókat. A hitelesek helyzete azért is súlyos, mert a 2008-as összeomlás után a visszafizetendő összegek sok esetben harmadával nőttek az elszabaduló infláció miatt.

Nemzetközi pénzügyi szervezetek és ellenzékiek kétkedve fogadták a hírt. Az IMF szerint Izlandnak nincs akkora fiskális mozgástere, ami ilyen mértékű intézkedést engedne. Az OECD óvatosabban reagált, a szervezet szerint az alacsony jövedelműek segítése elfogadható lenne. A Standard & Poor’s hitelminősítő a hír hatására a szigetország hosszú távú kilátásait negatívra módosította. A Fitch Ratings előrejelzése szerint Izland idén három százalékos deficitet produkál majd.

A tavasszal kormányra került Haladás Párt és Függetlenségi Párt szakított elődje gazdaságpolitikájával, és úgy tűnik, visszatért az összeomlás előtti politikához. Kérdéses, hogy az intézkedés beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

Simon Ádám

Friss hírek