Hitelből vesszük az ajándékokat

Szlovákiában az emberek harmada kölcsönből akarja megvenni a karácsonyi ajándékokat. Még mindig a hagyományos ajándék a divat: a legtöbben játékot, könyvet, elektronikai cikket ajándékoznak.

„A karácsony előtti időszakban megnő az igény az áruhitelek iránt” – állítja Ondřej Šmakal, a Profi Credit pénzpiaci szolgáltató cég képviselője. – A hiteleket általában elektronikai cikkekre költik, amelyek a karácsonyfa alá kerülnek.” A felmérésük szerint Szlovákia lakosságának harmada tervezi, hogy kölcsönből fedezi a karácsonyi ajándékokat. Šmakal figyelmeztetett, az ajándékozás során ügyelni kell arra, hogy nehogy túlköltekezzenek. „Fontos, hogy az embereket ne kapja el az üzletekben a vásárlási láz, ajánlott egy felső határ meghatározása, amelyet semmilyen körülmények közt sem lépnek át” – tanácsolja a hitelközvetítő képviselője.

A legtöbben, a lakosság 74%-a a tavalyihoz hasonlóan legfeljebb 160–170 eurót akar ajándékokra költeni. Hasonlóan gondolkodik a csehek kétharmada, de a lengyelek (89%) és a bolgárok (83%) túlnyomó többsége is. Szlovákiában még mindig a hagyományos ajándékokat keresik a legtöbben, vagyis a fa alá általában játék, könyv vagy valamilyen elektronikai cikk kerül. Csehországban már változott a trend, az emberek 44%-a készpénzzel, ajándékutalvánnyal lepi meg legközelebbi hozzátartozóit, miközben tavaly ezek aránya 32 % volt.

Ugyanakkor egyre többen vásárolunk interneten. „Az emberek fele legalább egy ajándékot a világhálón vásárol meg” – állítja a négy országban, 2500 ember megkérdezésével zajlott felmérésre hivatkozva Šmakal. Az online bevásárlások elterjedésére utal az is, hogy már a 60 felettiek is egyre bátrabban vásárolnak a világhálón. A bevásárlást nálunk az emberek 69 százaléka még mindig decemberre hagyja, miközben a csehek 47%-a már év közben megvette az ajándékokat.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »