Uniós állampolgárságot vegyenek!

Pénzért árusítaná az állampolgárságot a máltai kormány. Az ellenzéki nacionalisták ellenzik a javaslatot, az EU szerint a kormány megteheti.

November közepén Máltán elfogadták azt a törvény, amely szerint bárki állampolgársághoz juthat, amennyiben megfizeti a 650 ezer eurós előírt összeget. Az intézkedés célja az állam jövedelmének növelése mellett olyanok vonzása a szigetországba, akik aztán befektetnek Máltán. Az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője, Simon Busutti megígérte, hogy hatalomra kerülése esetén az így megvásárolt állampolgárságokat visszavonja tulajdonosaiktól. A törvény elfogadása külföldön is felháborodást váltott ki, bár a kormány a heves tiltakozás hatására egyelőre nem hirdette ki azt, így még nem is hatályos.

A jobbközép párthoz tartozó EP-képviselő az Európai Bizottság véleményét kérte, szerinte a törvény „az európai polgárság eszméjével ellentétes”. Brüsszel úgy nyilatkozott, hogy az állampolgárság odaítélése a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Az 1992-es maastrichti szerződés értelmében az uniós polgárság csupán kiegészíti a nemzeti állampolgárságot, így minden tagállamban élő állampolgár egyben uniós polgár is.

Az uniós polgársággal együtt jár a más tagállamokba való szabad utazás és munkavállalás, az európai parlamenti választásokon, illetve a helyi önkormányzati választásokon való részvétel. A máltai állampolgárok ezen kívül vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

Nem Málta az első uniós tagállam, amely hasonló szabályozással rendelkezik. Sőt, számos EU-tag biztosít kiváltságokat a vagyonosabbaknak. Portugáliában az ún. Arany Tartózkodási Engedély Program keretében az egymillió eurót meghaladó befektetőknek öt év után tartózkodási engedélyt ad. Hasonlóképp jár el az Egyesült Királyság, Ausztria és Spanyolország is. Írországban a befektetés összegének minimum félmillió eurónak kell lennie a tartózkodásért. Lettországban 70 ezer euróért ötéves tartózkodási engedély adható, ami után ha az illető öt évig Lettországban él, az állampolgárságot – és ezzel a schengeni övezethez való hozzáférést – is megkapja. Bulgáriában a teljes állampolgársághoz 400 ezer euró is elég lett volna egy tervezet szerint, igaz, ez a jogszabály végül nem lépett érvénybe.

Az ún. letelepedési kötvények vásárlásával a magyar állampolgárság is elnyerhető, csupán 5 éves lejáratú, 250 ezer euró értékű kötvényeket kell vásárolni. Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. már nyolc vállalkozásnak engedélyezte a kötvényekkel való kereskedést, így aki kívánja, Kínában, Vietnámban, a Kajmán-szigeteken, vagy Cipruson is hozzájuthat ezekhez.

Látható, hogy a máltai eset nem egyedülálló az unióban, azonban mégis kitűnik, hogy itt az állampolgárság, és nem csupán a tartózkodás megválthatóságáról van szó. Alaptalan azonban azt gondolni, hogy az EU-ba bevándorolni vágyók tömege igényelne máltai állampolgárságot. A kormány jövő évre 30 millió euró bevétellel számol, ez mindössze 45 igénylőt jelentene. 2010-ben Nagy-Britannia adta a legtöbb állampolgárságot (177 565-öt), Németország közel százezret, míg Málta ugyanebben az évben csupán 1080-at.

Simon Ádám

Friss hírek