Büntetőeljárást indítottak a volt orosz védelmi miniszter ellen

Leváltása után több mint egy évvel büntetőeljárást indítottak a volt orosz védelmi miniszter ellen – jelentette be a szövetségi nyomozóhatóság csütörtökön.

Anatolij Szergyukovot gondatlanságból elkövetett károkozásával vádolják, mert szóbeli utasítást adott arra, hogy katonákkal közpénzből utat építsenek egy elitüdülőhöz a dél-oroszországi Asztraháni területen. Az okozott kár mértékét 56 millió rubelre (mintegy 370 millió forint) becsülik. A munkálatokat katonákkal végeztették el. A Zsitnoje nevű üdülő tulajdonosa Szergyukov sógora.

Ha perre kerül sor, és bűnösnek találná őt a bíróság, akkor javító-nevelő munkára vagy háromhónapnyi elzárásra ítélhetik a volt minisztert.

Szergyukovot az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó Oboronszervisznél és a Szlavjanka nevű cégnél kirobbant, több milliárd rubelre rúgó ingatlanpanama miatt váltották le tavaly november elején. A volt miniszter eddig csak tanúként szerepelt az ügyben, de a kihallgatásokon többször megtagadta, hogy válaszoljon a vizsgálók kérdéseire.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője egy hete kijelentette, hogy a volt orosz védelmi miniszter helyzetében változás állhat be, “aminek mindenki örülni fog”.

Az utóbbi évek legnagyobb mértékű, a feltételezések szerint 6,7 milliárd rubel (majdnem 50 milliárd forint) kárt okozó visszaélési ügyét tavaly október végén kezdték vizsgálni az orosz védelmi minisztériumhoz tartozó cégeknél. A gyanú szerint azok áron alul értékesítettek több nagy értékű ingatlant, amelyek korábban a védelmi tárca tulajdonában voltak.

Szergyukov sajtóhírek szerint bizalmas viszonyban állt az ingatlanpanama egyik fő gyanúsítottjával, Jevgenyija Vasziljevával. A védelmi minisztérium korábbi ingatlanosztályának vezetője tavaly november vége óta házi őrizetben van. A Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője időközben közölte, hogy Vasziljeva nyilatkozatokat adott a sajtónak, amelyekkel szerintük a beosztottjainak küld üzeneteket, ezért el akarják érni, hogy a bíróság szigorítsa a gyanúsított elleni intézkedést.

Vlagyimir Putyin 2007-ben, akkor még kormányfői poszton, válságmenedzserként állította a közgazdász végzettségű Szergyukovot a védelmi tárca élére, aki a hadsereg reformja miatt szembekerült a tábornoki karral.

Anatolij Szergyukov felesége Julija Zubkova, Viktor Zubkov volt orosz miniszterelnöknek, a Gazprom igazgatótanácsa jelenlegi elnökének a lánya.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »