Szlovákia újra szavaz

Reggel hét órakor ismét megnyíltak a választóhelyiségek öt megyében. A megyei választások második fordulója magyar szemmel jóval érdekesebbnek tűnik, mint az első.

A második forduló azért lehet érdekesebb, mivel csupán három megyében választottak meg megyefőnököt az első körben, mégpedig Trencsén, Zsolna és Eperjes megyében, ahol magyar szavazók elvétve élnek. De miért érdekesek a magyar választóknak a fennmaradó megyék?

Pozsony megyében a második körben a 48,38 százalékot szerző Pavol Frešo, az SDKÚ elnöke mérkőzik meg Monika Flašíková Beňovával a Smer jelöltjével, aki 24,1 százalékot szerzett.

A csata végkimentele a politikai erőviszonyok megmutatására szolgál. Pozsony megye hagyományosan a jobboldal bástyája: ha a baloldal beveszi, az ellenzéki pártoknak komolyan el kell majd gondolkodniuk, mit csináltak rosszul. A választási harc azonban talán itt a legegyértelműbb, Flašíková-Beňovát szinte már beáldozta a Smer a választások oltárán, Frešo valószínűsíthetően könnyedén győz majd.

Nagyszombat megyében Tibor Mikuš 40,04 százalékkal lépett a második körbe, ahol ellenfele Berényi József, az MKP elnöke lesz – Berényi 18,33 százalékot szerzett, épp csak megelőzve Ivan Uhliarikot, a KDH jelöltjét, és a hídas Nagy Józsefet.

A magyar választókat leginkább érdeklő csatára kerül itt sor, hiszen magyar jelölt is került a második körbe. Berényi emlékezetes hajrával robbant be a továbbjutó helyre, hajszállal megelőzve riválisait, köztük a hídas Nagy Józsefet. Ezt követően hosszas huzavona és üzengetés után sikerült megegyeznie a Híddal az együttműködésről a második fordulóban.

Nagyszombat megye Robert Fico kormányfő érdeklődését is felkeltette, ki is csapta a magyar kártyát az asztalra: azt mondta, hogy a szlovákoknak össze kell fogniuk, és szlovák megyefőnököt kell választaniuk, mert Nagyszombat szlovák város.

Nyitra megyében a második körben Milan Belica (Smer, SNS), az eddigi megyefőnök csap össze Tomáš Galbavýval, a jobboldal jelöltjével – előbbi 46,84 százalékot, utóbbi 37,34 százalékot szerzett.

Szorosnak tűnik a harc, melyben a Belicát támogató SNS szintén bepróbálkozott a magyar kártyával. Pedig Nyitra megyében nincs is magyar jelölt, hiszen az eddig mindig jelöltet állító MKP besorakozott a volt SDKÚ-s képviselő, Tomáš Galbavý mögé. Az ellenzéki jelöltnek egy jó hajrával talán sikerülhet megvernie, vagy megszorítania az eddigi megyefőnököt.

Besztercebánya megyében Vladimír Maňka végül nem tudta eldönteni a harcot már az első fordulóban, 49,47 százalékkal lép a másodikba, ahol a 21,3 százalékot szerző szélsőséges politikus, Marian Kotleba várja.

Országos szinten talán ez a megye váltotta ki a legnagyobb vihart az első fordulóban. Vladimír Maňka valószínűleg biztos volt abban, hogy Ľudo Kaníkkal, az SDKÚ politikusával csap majd össze a második fordulóban, ám nem várt ellenfele akadt az ismert szélsőjobb vezető Marian Kotleba személyében. Bár valószínűleg megveri az erősen cigányellenes retorikával dolgozó ellenfelét, azért a sajtó és az emberek is érdeklődve figyelik a harcot, mennyire tört előre a szélsőjobb Szlovákiában.

Kassa megyében Zdenko Trebuľa 48,57 százalékot kapott, a második körben Rudolf Bauerrel csap össze, aki 24,53 százalékot szerzett.

Robert Fico kormányfő hozzáállásáról Nagyszombat megyében ejtettünk néhány szót. Arra azért kíváncsiak lennénk, mit gondol Kassa megyei jelöltjéről, Zdenko Trebuľáról, akit a Smer mellett a Híd és az MKP is támogat.

Trebuľa egyébként nem várt második fordulót, ám csalódottan vette tudomásul, hogy még pár ezer eurót azért még el kell költenie kampányra. Ellenfele Rudolf Bauer lesz, aki mögé a második körben most már felállt a teljes jobboldal, a magyar pártokat kivéve.

Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »