Bill Clinton és Oprah Winfrey a fő kitüntetettek között

Barack Obama a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet adományozta szerdán hivatali elődjének, Bill Clintonnak, Oprah Winfrey televíziós személyiségnek és – posztumusz – Sally Ride-nak, az első amerikai női űrhajósnak, valamint 13 más jeles személyiségnek.

„Minden évben ez az egyik kedvenc rendezvényem, de az idei kicsit még különlegesebb, mert annak az 50. évfordulóját is jelenti, hogy Kennedy elnök megalapította ezt a kitüntetést” – mondta Obama.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője a kitüntetések átadásának szertartását megelőzően rámutatott, hogy ezt az elismerést olyan személyeknek ítélik oda, akik különösen dicséretes módon járultak hozzá az Egyesült Államok biztonsági vagy nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, illetve kulturális vagy más jelentős állami vagy magántörekvésekhez.

Az elnök a kitüntetettek tiszteletére szerdán díszvacsorát tart az Amerikai Történeti Múzeumban, ahol fellép az idén ugyancsak Elnöki Szabadságéremmel kitüntetett Arturo Sandoval kubai születésű jazztrombitás.

A szabadságérmet mások mellett ugyancsak megkapta Ernie Banks, a Chicago Cubs baseballcsapat egykori legendás játékosa, Ben Bradlee, aki a Watergate-botrány idején volt a The Washington Post című amerikai lap főszerkesztője, posztumusz Daniel Inouye volt hawaii szenátor, az amerikai kongresszus első japán származású tagja, Loretta Lynn, az Egyesült Államok élenjáró countryénekesnője, Gloria Steinem, a nők jogainak aktivistája, a Ms. Magazine társalapítója és Richard Lugar exszenátor, a leszerelési ügyek egyik legjelentősebb amerikai szakértője.

Az Elnöki Szabadságérem kitüntetettjei között volt az elmúlt fél évszázadban Frank Sinatra, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Martin Luther King és a volt elnökök közül John F. Kennedy (posztumusz), Lyndon B. Johnson, Ronald Reagan, Gerald Ford, Jimmy Carter és idősebb George Bush. John Kenneth Galbraith közgazdásznak, Colin Powell első afroamerikai külügyminiszternek és Ellsworth Bunker diplomatának kétszer is odaítélték az elismerést.

Barack Obama a first lady, valamint Bill Clinton és Hillary Clinton volt külügyminiszter társaságában a megkoszorúzta John F. Kennedy sírját az arlingtoni katonai temetőben. A szertartáson jelen volt a Kennedy-rokonság több tagja is.

Clintonék jelenléte a szertartáson az amerikai sajtóban megjelent találgatások szerint annak a jele, hogy Obama igyekszik már most a támogatásáról biztosítani volt fődiplomatáját, aki a 2016-os elnökválasztás előtt megpályázhatja a demokraták elnökjelölti posztját.

Az arlingtoni temetőben nyugszik egyébként az 1963. november 22-én Dallasban meggyilkolt elnök özvegye, Jackie, valamint két fivére, Bobby és Edward is.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »