Halálos merényletek Irán bejrúti követségénél

Az iráni nagykövet épségben van, a kulturális attasé azonban életét vesztette a keddi bejrúti merényletben, amelyet az iráni nagykövetség ellen követett el egy feltehetően az al-Kaidához köthető szervezet. A diplomatán túl huszonketten vesztették életüket, köztük két iráni állampolgár, valamint közel százötvenen sebesültek meg.

Két robbantás is történt ma az iráni nagykövetség közvetlen közelében Bejrútban. A merényletek során huszonhárman vesztették életüket, legalább száznegyvenhatra rúg a sebesültek száma, és öt épület rongálódott meg.

Az első bombát egy öngyilkos merénylő robbantotta fel, aki motorkerékpárjával közelítette meg a követség főkapuját. A férfire két kilogramm robbanószer volt erősítve. Alig tíz perccel később egy második öngyilkos merénylő robbantotta fel magát autójával, amely mintegy ötven kilogramm robbanóanyagot tartalmazott.

Libanoni források szerint az iráni nagykövet illetve a követség személyzete biztonságban van, ugyanakkor Ebrahim Ansari kulturális attasé életét vesztette a merényletekben. Az áldozatok között további két iráni állampolgár található, akik ekkor a követség közelében tartózkodtak.

Először nem volt teljesen biztos, hogy mi okozta a robbanásokat. A Reuters egy biztonsági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy két rakéta csapódott be a területen. A követség egy fegyveres őre ugyanakkor azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy öngyilkos merénylők követték el a robbantásokat.

A Jazeera helyszíni tudósítója, Zeina Khodr szerint hatalmas káosz uralkodik a helyszínen. A földön elszenesedett holttestek hevernek, rengeteg autó áll lángokban, és az emberek az utcákon keresik szeretteiket. 

A merényletekért az al-Kaidához közel álló Adbullah Azzam Brigád vállalta a felelősséget. Ezt a csoport vallási vezetője, Sirajeddin Zuraiqat tette közzé Twitter oldalán.

Amíg a csoport nem vállalta a felelősséget a robbantásokért, több elmélet is felmerült arra vonatkozóan, hogy ki állhat a támadás mögött. Elsőként a szír lázadók merültek fel, hiszen szíriai elnök, Bassár al-Aszad egyik legnagyobb támogatója a libanoni Hezbollahot is pénzelő Irán. A perzsa ország libanoni nagykövete, Gazanfar Rokn Abadi ugyanakkor Izraelt tette felelőssé a merényletért.

Ez a robbantás idén a harmadik volt, amely Bejrút déli külvárosában, a Hezbollah fellegvárában történt az elmúlt öt hónap során. A korábbi merényleteket a szíriai lázadók számlájára írják, akik ezeket megtorlásként követhették el azért, mert a Hezbollah részt vesz a szíriai polgárháborúban.

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »