Kövekkel hallgatózna az amerikai hadsereg

A modern haditechnika sokat fejlődött az őskor óta, ez mit sem számít az amerikai haderőnek. A fejlett elektronikus rendszerek és repülő drónok mellett köveket vetnének be a terror ellen – áll a Wired oldalán.

Az amerikai hadsereg szervezetének éves konferenciáján Washington-ban egy biztonságtechnikai cég mutatta be felszíni megfigyelő rendszerét. A rejtett, napenergiával működő szenzorok alkotta hálózat folytonos képet biztosíthatna egy adott körzetben. Egy egység mérete a kisebb kövekével vetekszik. A SPAN (Self-Powered Ad-hoc Network) névre hallgató rendszer olyan szenzorok összessége, amik beindítva élő képet közvetíthetnek, vagy egy megrongálódott hídhoz mérnököket hívhatnak. A hamis riasztásokat matematikai algoritmusokkal küszöbölték ki a tervezői.

2006-ban a brit titkosszolgálat egy hasonló „kémkövet” telepített egy moszkvai parkba, hogy egy titkosügynökével tartsa a kapcsolatot. Az oroszok ezt felfedezték, majd súlyos diplomáciai incidens lett belőle annak ellenére, hogy Nagy Britannia csak orosz propagandának akarta beállítani az ügyet.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek