EU-referendumról vitatkoznak Berlinben

A német koalíciós tárgyalások során előkerült egy olyan javaslat, amely szerint népszavazást kellene kiírni minden fontosabb uniós üggyel kapcsolatban: legyen az bővítés, hatáskör átruházás vagy egy újabb uniós mentőcsomag.

A népszavazás ötletével Hans-Peter Friedrich belügyminiszter (CSU) és Thomas Oppermann (SDP) állt elő egy közös munkadokumentumban, amely felkavarta az állóvizet Berlinben. A két politikus úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás esélyt adna a szavazóknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket a választások között is. Olyan nagy jelentőségű kérdésekben lehetne népszavazást tartani, mint egy új állam csatlakozása az unióhoz, bizonyos határkörök átruházása Berlinből Brüsszelbe, vagy egy esetleges újabb mentőcsomag az eurózónában.

A kezdeményezést egy nagyobb panel előtt is megvitatják majd, azonban már az új tárgyalási forduló előtt Angela Merkel pártja, a CDU, gyorsan elhessegette az ötletet, arra a hivatkozva, hogy különböző populista akciók meghiúsítanák a népszavazásokat. A szociáldemokraták (SDP) szintén elhatárolták magukat a kezdeményezéstől – szerintük népszavazásokat olyan belső ügyekről lehetne kiírni, amelyek nem adnak teret az anti-euró kampányoknak.

A népszavazás ötlete tehát nem segítette a koalíciós tárgyalások előrehaladását. Az álláspontok nem közeledtek a tárgyalások kezdete óta, újabb és újabb követelések bukkantak fel, amelyek nehezítik az egyezségre jutást. Olyan kérdésekben kéne kompromisszumra jutni, mint a minimálbér és a nyugdíjemelés vagy a kettős állampolgárság. Ellentétek nem csak Angela Merkel pártja és a szociáldemokraták között vannak. A CDU testvérpártja, a CSU, ragaszkodik az autópályadíj bevezetéséhez, tovább nehezítve a CDU helyzetét.

A feszültségekkel teli tárgyalások várhatóan a hónap végéig elhúzódnak, az új kormány pedig valószínűleg december közepén fogja elfoglalni a helyét, amennyiben sikerül közös álláspontra jutni.

Laczi Renáta

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »