Lenne igény az Obamacare-re

Összesen 106 185-en kötöttek új egyéni magán egészségbiztosítást október 1. – az egészségügyi reformvonatkozó részének életbe lépése – és november 2. között, ami messze elmarad az első hónapra várt mintegy félmillió főtől – derült ki az amerikai kormány által szerdán nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból.

Közülük a meghibásodott, 36 államban használt, szövetségi HealthCare.com weboldalon keresztül mindössze 26 794-en, az államok által biztosított internetes hozzáférések segítségével pedig 79 391-en csatlakoztak eddig az egészségbiztosítási rendszerhez. Az amerikai egészségügyi minisztérium közlése szerint ezen felül csaknem egymillióan tájékozódtak sikerrel arról, hogy jogosultak-e állami támogatásra, de még nem kötelezték el magukat egyetlen biztosítási forma mellett sem. 

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal májusban azt prognosztizálta, hogy márciusig országosan 7 millióan kötnek majd új magán betegbiztosítást a 2010-ben elfogadott egészségügyi törvény értelmében.

Az egészségügyi reform bevezetése körül jelentkező problémák muníciót szolgáltatnak a kongresszus republikánus tagjai számára, akik október elején 17 napra részlegesen megbénították a szövetségi kormány működését. A republikánus többségű képviselőház megakadályozta még egy ideiglenes költségvetés elfogadását is, hogy megpróbálja megfosztani anyagi forrásaitól a törvény végrehajtását.

De az Obamacare néven emlegetett reform első kisiklásai feszültségeket szültek a demokrata honatyák és a Fehér Ház között is. Kormánypárti képviselők szerdán több mint egyórás eszmecserét folytattak a kormányzat illetékeseivel és sürgették a hiányosságok mielőbbi felszámolását. Harry Reid, a szenátus demokrata többség vezetője újságíróknak elmondta, hogy kedden hosszan tárgyalt Barack Obama elnökkel és biztos benne, hogy a szövetségi weboldal a hónap végére üzemképes lesz.

A CNN szerdán azt jelentette, hogy egyedül Kalifornia államban több mint egymillióan veszítik majd el biztosításukat, mert a szolgáltatók szerint szerződésük nem felel meg az új egészségügyi törvény követelményeinek. A sajtóban megjelent adatok szerint a biztosítók országszerte mintegy 12 millió ügyfelükkel bontanak szerződést.

A képviselőház pénteken szavazásra bocsát egy törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek, ha kívánják, megtarthassák korábbi biztosításukat – ahogyan azt Obama elnök 2010-ben ígérte nekik. Hasonló jogszabályt készítenek elő a republikánus szenátorok is, de a felsőházi szavazás lehetséges időpontja még nem ismeretes.

A Gallup és a Quinnipac Egyetem által az elmúlt napokban elvégzett közvélemény-kutatások egybehangzó eredményei szerint Obama támogatottsága 40 százalék alá süllyedt.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »