Súlyos diszkrimináció a magyar kisebbséggel szemben

Létszámától függetlenül minden szlovákiai nemzeti kisebbség mostantól csak egy szavazattal fog rendelkezni a szlovák kisebbségi kormánybiztos hivatalának kisebbségi és etnikai bizottságában, erről maga a testület döntött kedden.

A döntésről ugyancsak kedden tájékoztatta az MTI-t Pék László, a testület egyik magyar tagja. A bizottságban mind a tizenhárom nemzeti kisebbségnek van képviselője. Őket az adott kisebbségek civil szervezetei jelölik a 24 tagú testületbe, közülük öt magyar. Bár a bizottság főként tanácsadó testületként működik, mégis fontos a szerepe, ugyanis tagjai készítik elő a kisebbségek helyzetével foglalkozó jelentéseket, és több kérdésben döntést is hoznak.

A kisebbségek eddig sem létszámukkal arányos számú szavazattal rendelkeztek, de legalább minden egyes képviselő rendelkezett egy szavazattal. A jövőben viszont mindegyik kisebbségnek csak egy voksa lesz, akárhány képviselője is ül a bizottságban. 

Az alapszabály ilyen értelmű módosításáról szóló javaslatot a szerb kisebbség képviselője nyújtotta be. A javaslatot a testület magyar, roma és ruszin tagjai, vagyis a legnagyobb létszámú kisebbségek képviselői elutasították, ám azt a bizottság többi, jelenlévő tagja megszavazta.

„A döntés elszomorító, hiszen a bizottságban a nagyobb létszámú kisebbségek (köztük a magyar) már eddig is gyengébb képviselettel rendelkeztek lakosságuk számarányhoz képest” – mondta Pék László, aki egyébként a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is. Hangsúlyozta: a szlovák kormány már eddig is pozitív diszkriminációban részesítette az alacsonyabb létszámú kisebbségeket a nagyobbakkal szemben, többek között a kisebbségi kultúrára szánt támogatásoknál, de a mostani lépést követően ez a megkülönböztetés már elfogadhatatlan.

Pék László szerint bár a javaslatot a szerb kisebbség képviselője terjesztette elő, annak hátterében a szlovák kormány, valamint a kormányhivatal és a kisebbségügyi kormánybiztos hivatalának vezetésével megbízott Mária Jedlícková mesterkedése áll. A módosítás jóváhagyását követően a bizottság magyar tagjai tiltakozásul távoztak az ülésteremből, Pék László szerint fontolóra veszik, hogy a jövőben az adott körülmények mellett egyáltalán részt vegyenek-e a testület munkájában.

A változtatás ellen tiltakozott a Berényi József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, aki szerint a lépés súlyos és elfogadhatatlan diszkriminációt jelent.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »