Pew-pew: Lézerek drónokon?

A repülő drónok védelmét erősítenének meg lézerfegyverek felszerelésével.

Az amerikai Védelmi Minisztérium kezébe vette drónjainak védelmét – nem is akármilyen módon. A méregdrága robotokat rakéták megsemmisítésére alkalmas lézerekkel szerelnék fel – jelenti a Wired.

A Pentagon a hét folyamán közelebb került, hogy végre lézerekkel láthassa el az ország emberi és robot irányítású repülő eszközeit: 26 millió dollárnyi pályázati pénzt osztott ki ugyanis a technológia kifejlesztésére. A „Kitartás” projekt keretében a Védelmi Minisztérium Fejlesztési Ügynöksége, a DARPA, 14,6 és 11,4 millió dollárral jutalmazott két biztonságtechnikai céget. A tervnek a célja egy olyan rendszer kidolgozása, amiben lézerek segítségével a repülőkre, drónokra kilőtt föld-levegő rakátékat robbanthatnák fel meg céljuk elérte előtt.

Az amerikai drónok közül elsősorban a nagyobb, megfigyelő drónok vannak kitéve ennek veszélyének. 2010-ben Irán egy amerikai RQ-170-es drónt lőtt le határain belül, habár az amerikaiak először ennek a tényét tagadták, később egy drón eltűnését elismerték. „Visszakértük. Megvárjuk, hogy mit lépnek az irániak” – mondta Obama egy 2011-es sajtótájékoztatón. Egy vezető iráni megbízott szerint azonban ez eszük ágában sincs: „Egy nemzet sem várja tárt karokkal egy másik ország kémrobotjait, és nem is küldi azt vissza a megszerzett információval együtt”.

A DARPA szerint a lézeres technológia fejlesztése 2014 végéig tart, majd 2016-tól kerül éles bevetésre. A józan ész diplomáciai bevezetése ennél későbbre is tolódhat.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »