Netanjahu megakadályozná a „rossz megállapodást” Iránnal

Izrael megpróbálja megakadályozni, hogy a nagyhatalmak – Benjámin Netanjahu szavaival – egy „rossz megállapodást” kössenek Iránnal.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette: „minden tőlünk telhetőt megteszünk, meggyőzni a vezetőket, hogy tartózkodjanak egy rossz megállapodástól.”

Ennek érdekében az izraeli kormányfő közölte, hogy számos nagyhatalom vezetőjének telefonált személyesen. „A hétvégén beszéltem Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz, Francois Hollande francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, és David Cameronnal, Nagy-Britannia miniszterelnökével. Azt mondtam nekik, hogy az Izraelbe eljutott információk alapján a formálódó megállapodás rossz és veszélyes. Nemcsak nekünk, hanem nekik is. Azt javasoltam, hogy várjanak és alaposan fontolják meg” – közölte Netanjahu.

Dani Danon védelmi miniszter-helyettes a közszolgálati rádió reggeli műsorában kijelentette, hogy egy izraeli vezető sem vágyik az egyedüli fellépésre az iráni fegyverkezés ellen, „de ha nem lesz más választás, akkor Izrael mindig és mindenkor megvédi magát”. Az interjú során Danon azt is kifejtette, hogy a formálódó egyezmény izraeli szemszögből nagyon rossznak tűnik. „Az irániak akciós árakon mindent megkapnak a nagyhatalmaktól”- mondta.

Naftali Bennet gazdasági miniszter szintén a rádióban elhangzott szavai szerint „az iráni gazdaság romokban hever, és ha a Nyugat nem futamodik meg az utolsó pillanatban, akkor valódi lehetőség kínálkozik a nukleáris program felszámolására.”

Bennet Facebook-oldalán azt is kijelentette, hogy „ha néhány év múlva egy iszlám terrorista felrobbant egy atombombát tartalmazó bőröndöt New Yorkban vagy Irán nukleáris rakétát lő Rómára vagy Tel-Avivra, akkor ez csakis azért történhet meg, mert rossz megállapodást kötöttek ezekben a meghatározó napokban.”

Bennet levélben fordult több külföldi zsidó szervezethez, hogy gyakoroljanak nyomást kormányukra egy Iránnal kötött „rossz megállapodás” megakadályozása érdekében.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »