A bíróság felmentette Avigdor Libermant csalási ügyében

A jeruzsálemi polgári bíróság felmentette Avigdor Liberman volt izraeli külügyminisztert, a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali párt vezetőjét az ellene folytatott csalási ügyben – közölték izraeli médiaforrások.

A háromtagú bíróság rövid és egyhangú ítéletben döntött a politikus ártatlansága mellett. A verdikt szerint nem szándékosan találkozott Ben Arije nagykövettel, aki minszki látogatásán átadta neki a Fehéroroszországban ellene folyó rendőrségi nyomozás titkos iratait, s Arije további kinevezésének ügyében sem találták bűnösnek.

A döntés alapján elhárul az akadály Liberman külügyminiszteri kinevezése elől, a tárcát ugyanis Benjámin Netanjahu miniszterelnök azért tartotta magánál, hogy egy Liberman számára kedvező bírói ítélet esetén átadhassa szövetségesének. „Áldásomat küldöm feléd az egyhangú határozat után, és örülök, hogy visszatérsz a kormányba, s tovább dolgozhatunk Izrael javára” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök Libermannak felmentése után.

Seli Jahimovics, az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője viszont az ítélettel kapcsolatban a politikus elleni nyomozás nehézségeiről szólt: „az egyik tanú rejtélyes körülmények közt meghalt, egy másik tanú öngyilkos lett, egy harmadiknak pedig +memóriazavara lett+, s mindez nem vezetett bírósági eljáráshoz. A veszteség a társadalomé, amelynek megmaradt egy kulcspozícióban lévő korrupt ember”- vélekedett a politikusnő.

Az ítélet kihirdetése után maga Avigdor Liberman kijelentette, hogy „tizenhét év ért véget, túl vagyok rajta. A hamarosan ránk váró kihívásokra összpontosítok.” A politikus ellen mintegy tizenöt éve folytatott nyomozást különböző korrupciós vétségekben az izraeli rendőrség, de bizonyítékok hiányában nem történt vádemelés, csak Ben Arije fehéroroszországi nagykövet kevésbé jelentős és nehezen bizonyítható ügyében.

Végül azzal vádolták meg tavaly decemberben, hogy az egyik, bírák elé nem kerülő korrupciós ügyének nyomozása során miniszterként kifejezetten utasította helyettesét, Danni Ajalont, hogy mozdítsa elő az erről döntő bizottságban Ben Arije rigai nagyköveti kinevezését, miután lejár a minszki szolgálata.

Az eredeti vádiratot az ügyészség súlyosbította, amikor addigi állításait megváltoztatva ellene vallott Ajalon, akit Liberman a január 22-i parlamenti választások előtt váratlanul kihagyott a Jiszráél Béténu párt képviselőjelöltjeinek listájáról. A bírák azonban nem fogadták el Ajalon mint koronatanú újabb állításait, mert azok ellentétesek voltak a külügyminisztérium többi alkalmazottjának szavaival, s nem sikerült megindokolnia, miért változtatta meg Libermant védő álláspontját és kezdte hangoztatni annak bűnösségét.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »