Friss hírek

Az izraeli főtárgyalók egymással is vitáznak Jeruzsálemről

Egymással is vitatkoztak az izraeli főtárgyalók egy jeruzsálemi kérdésben a titkos palesztin-izraeli megbeszéléseken – közölte kedd reggel az izraeli közszolgálati rádió.

Jeruzsálemről tárgyaltak a felek, amikor nézeteltérés támadt az izraeli delegációt vezető Cipi Livni és Jichák Molho, Benjámin Netanjahu miniszterelnök megbízottja között. Molho minél kisebbre és Kelet-Jeruzsálemre próbálta korlátozni a városnak a palesztinok által szabadon megközelíthető részét, míg Livni „nagylelkűbbnek mutatkozott”.

Az amerikai kérésre hírzárlat mellett július vége óta folyó palesztin-izraeli tárgyalásoknak eddig tizenöt, egyenként háromórás fordulója volt. Az elvi kérdések után már a jövendő palesztin állam határai is szóba kerültek.

A rengeteg találkozó ellenére sincs előrelépés” – közölte Mahmúd Abbász palesztin elnök a Fatah párt vezetőivel egy megbeszélésen, és a Jediót Ahronót című lap keddi cikke szerint azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael összekapcsolja rabok szabadon engedését a ciszjordániai építkezések ügyével, akkor meg is szakadhatnak a tárgyalások.

Izraeli kérésre az eddigi egyezkedések zömében a biztonsági kérdésekről esett szó, de ismertették álláspontjukat a vízügyekben is, és hozzákezdtek a határok rendezéséhez – ez utóbbi témában teljesen eltérnek már a kiindulópontok is. Rámalláh számára az 1967-ig érvényes vonalak a mérvadóak esetleges területcserékkel, míg Jeruzsálem a Ciszjordániát elválasztó kerítésrendszer nyomvonalát tekinti tárgyalási alapnak, és szeretné fenntartani katonai jelenlétét a Ciszjordánia keleti határán lévő Jordán-völgyben.

A Maariv című lap keddi cikke szerint Benjámin Netanjahu és John Kerry amerikai külügyminiszter két héttel ezelőtti római hétórás találkozója fordulópontot hozott az amerikai álláspontban. Egy Kerryhez közeli forrás szerint a megbeszélés kijózanító hatású volt, amelynek nyomán az amerikai diplomata „elvesztette naivitását”, és megértette, hogy az izraeli kormányfő nem képes létrehozni a végleges rendezést a palesztinokkal.

Hírek szerint Kerry ezek után új megközelítéssel kidolgozza saját rendezési tervét, bár ezt hétfőn egy Rijádban tartott sajtótájékoztatón tagadta. A Háárec című lap keddi száma mégis tudni véli, hogy két-három hónapon belül elkészül az új amerikai béketerv a zsákutcába jutott tárgyalások megmentésére és a palesztin-izraeli viszály végleges rendezésére.

Netanjahu már válaszolt is a nem létező amerikai javaslatra. A Likud párt frakciójának hétfői ülésén kijelentette, hogy ”Izrael a palesztin tárgyalásokon benyújtott minden javaslatot megvizsgál, de soha nem fogad el külső diktátumot, és semmilyen nyomás nem segít.”

Akár lesz amerikai javaslat, akár nem, egy biztos: Kerry mostani körútjának következő állomására kedd este Izraelbe érkezik, hogy kimozdítsa a holtpontról a tárgyalásokat.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »