Jordánia korlátozza a szíriai menekültek határátlépését

A szíriai konfliktus következtében kialakult válságos menekülthelyzet további súlyosbodására mutatott rá az Amnesty International csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése. Jordánia akadályozza a Szíriából érkezők határátlépését, ami a menekültáradat következtében az országra nehezedő terhek miatt érthető, de nem elfogadható, a nemzetközi jogvédő szervezet állásfoglalása szerint. Miközben százakat fordítottak vissza a jordániai határőrök, a határ másik oldalán lévő zaatari-i menekülttáborban problémát okoz még az ott élők mindennapi szükségleteinek biztosítása is.

Személyazonosságukat igazolni nem tudó szíriaiaktól, jordániai kötődéssel nem rendelkező, egyedül érkező menekültektől, és okmányokkal nem rendelkező, korábban az iraki háború illetve a palesztin-izraeli konfliktus elől Szíriába, majd az ottani fegyveres összecsapások elől Jordániába tartóktól tagadták meg a jordán hatóságok az országba való belépés lehetőségét.  A korlátozások ellenére a jordán kormány szóvivője, Dr. Mohammed al-Momani a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy országa nem változtatatott eddigi menekültügyi politikáját illetően.

A szíriai válság több százezer embert kényszerített otthona elhagyására, közülük 515 ezren Jordániában leltek menedékre. Szeptember 4-én Libanon, Jordánia, Törökország és Irak vezetői megállapodtak, hogy összehangolják menekültügyi politikájukat a Szíriából érkezők tekintetében. A jordán hatóságok korlátozó intézkedései megkérdőjelezik az együttműködés sikerességét. Jordániánál csak Libanon fogad be több menekültet, ahol szintén problémát jelent a tömegek elhelyezése, különösen mivel az országban nincs a zaatari-hoz hasonló, nemzetközi menekülttábor. 

Az elmúlt évben a zaatari-i menekülttáborban kirobbant demonstráció miatt megközelítőleg kétszáz menekültet toloncoltak vissza Szíriába, ezen felül sokakat kényszerítettek a Jordánia elhagyására. Az Amnesty International jelentése szerint hozzávetőlegesen száz család kényszerül a határ menti utakon várakozni, ellátás nélkül, a Jordániába való belépés reményével.

A hatalmas zaatari-i menekülttáborban is elkeserítőek a körülmények. A táborban, amely százhúszezer embernek ad otthont nem biztosítottak az alapvető szükségletek, mint például a tiszta ivóvíz. A rossz közbiztonság következtében rengeteg bűncselekmény történik, egyebek mellett gyakori a nők szexuális zaklatása is. A táborban élő gyermekeknek csak a fele tud iskolába járni, sokan közülük arra kényszerülnek, hogy dolgozzanak, mivel családjuknak szüksége van a pénzre.

Az ENSZ 4,4 miliárd dollárt kért a fejlett országoktól a kialakuló humanitárius vészhelyzet kezelésére, de ennek alig fele folyt be és kevés remény van az összeg további növekedésére.

Szenczi András

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »