Massachusetts nem küld több „dagi levelet” a szülőknek

Massachusetts Közegészségügyi Tanácsa megszavazta azt a javaslatot, amely alapján megszüntetik a tanulók elhízásáról szóló, a szülők számára küldött írásbeli tájékoztatást – írja a New York Times.

Eddig az állami iskolák diákjainak egészségügyi állapotáról, testtömeg-indexéről a szülők automatikusan értesítést kaptak. A szülők azonban panaszkodtak arról, hogy a levelek – amit többen „dagi leveleknek” hívnak – önbecsülési problémákat és étkezési zavarokat okozhatnak a gyerekeknél, valamint megnő az esélye annak, hogy az iskolában kicsúfolják őket. Ráadásul úgy vélték, hogy ezzel a családok magánéletébe, a beteg-orvos kapcsolatába avatkoznak bele. A massachusettsi törvényhozók engedtek is a szülők követeléseinek, így ott már nem küldik ki automatikusan az elhízott diákok értékeit. Az adatokat továbbra is gyűjtik, azonban sokkal bizalmasabban kezelik őket, és csak külön kérésre értesítik a szülőket.

A döntés után még így is húsz államban létezik a diákok egészségügyi állapotának felmérése és az azokról szóló értesítések kiküldése. Az elmúlt években egyre több állam kezdte el a gyerekek magasságát és testtömegét rendszeresen mérni és ezekből következtetéseket levonni. Ha egy tanuló testtömeg-indexe túl magas, az elhízásról vagy túlsúlyosságról a szülőket írásban értesítik. A levélben az iskola javasolja, hogy minél előbb konzultáljanak a háziorvosukkal.

A különböző egészségügyi szervezetek támogatják a diákok felmérését az elhízás elleni küzdelem érdekében, mivel az Egyesült Államokban ez az egyik legelterjedtebb népegészségügyi probléma, amely súlyos betegségeket okozhat – a korai felismerés így létfontosságú lehet. Az adatok szerint harminc év alatt megduplázódott az elhízott amerikai fiatalok száma: 2010-ben a gyerekek több mint egyharmada küszködött túlsúllyal. Azzal is próbálják ezek a szervezetek alátámasztani a rendszer jogosultságát, hogy az iskolák több sikeres egészségügyi programot is működtetnek – például az oltások megszervezését, a fogászati ellenőrzéseket, vagy a szem- és fülvizsgálatokat.

A testtömeg-index nyilvántartását sokan támadják azzal, hogy nem veszi számításba, ha egy gyerek atletikusabb vagy izmosabb testalkatú. Szerintük alaposabb vizsgálatokra van szükség, mielőtt egy gyerekről hivatalosan is kimondják, hogy elhízott. Egy clevelandi gyerekorvos elismeri, hogy nem minden esetben pontos a testtömeg-index alapú meghatározás, mégis ez az egyik legjobb módszer az elhízás korai felismerésére. A felismerést pedig nem bírálatként, hanem figyelmeztető jelként kell felfogni. Ha pedig már – akár kis lépésekben is – elkezdődik az életmód-változtatás, hosszú távon az is eredményt fog hozni.

A „dagi levelek” azonban több helyen is elérték már a céljukat. Arkansas államban felmérést végeztek a diákok és a szülök körében az elmúlt négy év tapasztalatairól – az eredmények pedig bíztatóak voltak. Nem érzékeltek kellemetlenségeket a levelek miatt, sőt, a felismerés jó hatással volt a gyerekek egészségére. Megnövekedett a sportszakkörre jelentkezők száma és a családokon belül is jobban odafigyelnek a helyes táplálkozásra.

Baranyi Tímea

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »