Fico szerint minden nagyon jól alakul

Robert Fico volt a Szlovák Rádió Szombati párbeszédek című műsorának vendége, és volt is mit megmagyaráznia a hallgatóknak. Szóba került az Union biztosító anyacége ellen elvesztett per, és az egészségbiztosítók összevonása is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a német legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a nemzetközi döntőbíróság helyesen döntött az Union biztosító holland tulajdonosának megítélt kártérítés ügyében, így Szlovákiának nagy valószínűséggel ki kell fizetnie a 25 milliós összeget.

Az Union magánbiztosító külföldi tulajdonosa, a holland Achmea azért követel kártérítést Szlovákiától, mert Robert Fico előző kormánya betiltotta a nyereségképzést a magán egészségbiztosítók számára, és ezzel megsértette a kölcsönös holland-szlovák egyezséget a beruházások védelméről. Az összeget már májusban zárolták Szlovákia külföldi számláin, a kormánynak már nincs sok lehetősége a perben.

Fico kijelentette: Szlovákiának nem kell 22 milliót kifizetnie az Achmeának, az Union biztosító tulajdonosának, valamint 3 milliót a jogi költségekre. Elmondása szerint a jobboldali kormány találta ki a magánbiztosítókat, melyeknek az emberek a törvény szerint kötelesek pénzt küldeni az egészségbiztosításért. „Ezek közpénzek, melyeknek vissza kell térniük az egészségügybe. A magánbiztosítók annyit vettek el ezekből a forrásokból, amennyit akartak. Ez számunkra elfogadhatatlan volt” – mondta.

Elmondása szerint a magánbiztosítók nyereségként és üzemeltetési költségként egymilliárd eurónyi közpénzt vettek fel. „Nem értünk egyet azzal, hogy nyereséget kapjanak a közpénzekből, és készülünk a biztosítók kisajátítására” – mondta Fico, aki szerint a biztosítók és az állam között zajló per még folyamatban van, és nem zárult le.

A kormányfő leszögezte: a kisajátítás költségei jelentősen alacsonyabbak lesznek, mint azok a veszteségek, melyek a magánbiztosítók nyereségképzésének köszönhetőek. Elmondása szerint az ügyben jelentős előrelépés 2013 és 2014 fordulóján várható. „Örülnék, ha 2014-ben elfogadhatnánk az első, kisajátítást célzó döntéseket” – mondta Fico.

Arra a kérdésre, hogy ennek érdekében eladják-e az állami részesedést a Telekomban, Fico azt mondta: egy nagy aktívum (például az összevont állami egészségbiztosító) bebiztosításához szükség van arra, hogy megszabaduljanak más aktívumoktól. Ez különösen igaz akkor, ha ezeket nem tudják irányítani. Fico ugyan nem erősítette meg, hogy épp a Telekomot adják majd el, ám kijelentette: épp ez a vállalat nagyon jó példa egy olyan állami aktívumra, mely felesleges. „Nem kapunk belőle osztalékot, és nem irányítjuk magát a vállalatot sem. A pénz más, fontos aktívum megszerzésére szolgálhatna” – tette hozzá.

A kormányfő beszélt a 2014-es költségvetésről is, mely elmondása szerint válság utáni. Hozzátette: 2013-ban 3 százalékos deficitet kellett biztosítaniuk, 2014-re pedig ígéretet tettek a 3 százalék alatti hiányra. „Van itt egy javaslat az Európai Bizottságtól, mely azt mondja, hogy nem kell például 2,5 százaléka lemennünk, ha két vagy három tized százalékot nagy befektetési projektekre fordítunk. Befektethetünk például az infrastruktúrába” – magyarázta. Hozzátette: a 2014-es költségvetésbe belefoglalták a köztisztviselők bérének befagyasztását is, mely azt jelenti, hogy fizetésüket nem valorizálják.

Fico örül annak, hogy most az állam nadrágszíját húzzák meg, rajtuk spórolnak. Egyedinek nevezte a folyamatban lévő közigazgatási reformot (ESO), elmondása szerint a körzeti hivatalok egységesítésével több százmillió eurót takarítanak meg. Elmondása szerint a cél, hogy a helyi államigazgatási szerveket egy erős járási hivatalba fogják össze.

Ezzel szerinte az épületeken is spórolnak. „Jobb egy egy helyen lévő hivatal, mint hét különböző hivatal szerte a városban” – tette hozzá.

Fico a műsorban kijelentette, hogy az áfacsalásokon az állam évente 800 milliót vesztett, ám a kormány hosszú idő után ezen források 15-20 százalékát meg tudta fogni, és emelni tudták a béreket a közigazgatásban. Béremelést kapnak például a tanárok, és találtak forrásokat a karácsonyi nyugdíj emelésére is. Fico emellett emlékeztetett: 2014-ben nem emelkednek majd a gázárak, ráadásul valószínűleg csökken az villanyáram ára is.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »