Megoldódhat az iráni atomvita?

Békülékeny hangnemben ért véget az iráni delegáció és az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagját valamint Németországot tömörítő Hatok közötti két napos tárgyalás Genfben. A zárt ajtók mögött zajló konferencián elhangzottakról részleteket még nem lehet tudni, annyit azonban nyilvánosságra hoztak, hogy Irán hajlandó tárgyalni az urándúsítás mértékéről és lehetővé tenné a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) számára, hogy ellenőrizzék az országban lévő nukleáris létesítményeket. 

 A kétnapos konferencia középpontjában az Irán által felvázolt új javaslat állt, ami a perzsa fél szerint „áttörést” hozhat a diplomáciai vitában és ennek keretében akár három-hat hónapon belül megállapodás születhet. Pozitív gesztuskén értékelhető az is, hogy a tervezetet angol nyelven mutatták be, az eddigiektől eltérően. „Reméljük, hogy ezzel egy új fejezet nyílik meg kapcsolatainkban”- mondta Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a tárgyalások végén.

Ahhoz, hogy az urándúsítás elfogadott mértékéről megállapodjanak, még további tárgyalásokra van szükség. Nyugati részről bizakodó, de óvatos nyilatkozatok hangzottak el. „Rengeteg munka van még hátra”- nyilatkozta Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hozzátette, eddig nem volt példa Irán részéről ilyen alapos és komoly javaslatra. A tárgyalás további részleteit egyelőre bizalmasan kezelik, de mindegyik fél „óvatos optimizmussal” nyilatkozott a fejleményekről.

Irán továbbra is hangoztatja, nukleáris kísérletei nem irányulnak atomfegyver kifejlesztésére, az ország az atomenergia békés felhasználásához való jogát akarja érvényesíteni. A perzsa ország a jövőben együttműködne a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőreivel. Megállapodás egyelőre nem született, november 7-én és 8-án újabb találkozóra kerül sor.

Hunvári Orsolya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »