Pusztító földrengés csapott le az országra

171 ember vesztette életét a Fülöp-szigeteket a héten megrázó földrengés következtében hivatalos adatok szerint. A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földmozgás helyi idő szerint kedden reggel történt, epicentruma Bohol szigetén, 56 km mélyen a szárazföld alatt volt – jelentette az AFP hírügynökség. A rengéseket a térség több szigetén is érezték és a szomszédos Cebun is komoly károk keletkeztek.

A földrengés során több százan megsérültek, sok épület összedőlt vagy megrongálódott, köztük olyan régi templomok is, amelyek még a spanyol gyarmati időkből származtak. A keddi földmozgást több mint 800 utórengés követte, köztük egy nagyobb, 5,1-es erősségű is. A mentést nagymértékben nehezítette, hogy sok út és híd súlyosan megrongálódott és az áramellátás is akadozott. Sokan az utcán töltötték az éjszakát, mivel féltek vagy nem tudtak visszatérni otthonaikba. A csendes-óceáni cunamifigyelő központ nem adott ki riasztást a térségre, mert a rengés epicentruma szárazföld alatt volt. 

Bohol és Cebu szigete kiemelkedő turistaparadicsom. A természeti csapás miatt már sokan visszamondták foglalásukat, de a helyiek bíznak abban, hogy hamarosan normalizálódik a helyzet. A térségben Beningo Aquino elnök is látogatást tett a földrengést követően, és kijelentette, hogy kemény büntetést kapnak azok, akik megpróbálnak hasznot húzni a katasztrófából.

A térség az úgynevezett Tűzgyűrű mentén fekszik, amely terület geológiailag nagyon aktív, így ott viszonylag gyakoriak a földmozgások. Bohol szigetén legutóbb 1990-ben volt hasonló erejű rengés, mely során több mint 3000 épület sérült meg. Tavaly az ország középső részét is erős földmozgás rázta meg, amely több mint 100 halálos áldozatot követelt.

Schimó Emese

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »