Alkotmánybírókat akar kihallgatni a rendőrség

A szlovák rendőrség korrupcióellenes egységének vizsgálótisztje ki akarja hallgatni Sergej Kohut, Ladislav Orosz és Horváth György alkotmánybírókat. Az alkotmánybíróságra már egy kérvény is érkezett, melyben arra kérik a taláros testület elnöknőjét, engedélyezze az említett bírák kihallgatását.

A három alkotmánybíró ellen Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság elnöke tett feljelentést. Álláspontja szerint közjogi méltóságként visszaéltek hatalmukkal, mert a Harabin elleni fegyelmi eljárás során nem jelentették vele kapcsolatos elfogultságukat, és részt vettek az ítélet meghozatalában. A rendőrség arra kíváncsi, hogy a bírák miért nem jelentették elfogultságukat az alkotmánybíróság elnöknőjének. „Véleményem szerint a büntetőfeljelentést már rég el kellett volna utasítani” – nyilatkozta a SME napilapnak az ügy kapcsán Ladislav Orosz, az egyik érintett. „Úgy gondolom, hogy a titoktartási kötelezettség feloldásával kapcsolatban negatív álláspontnak kéne születnie” – jelentette ki Horváth György.

Az alkotmánybíróság elnöke, Ivetta Macejková nem nyilatkozik az ügyben, mivel nem akarja kinyilvánítani jogi véleményét, mielőtt meghozná a döntést. A főügyészség és a rendőrségi vezetés sem kívánja kommentálni a vizsgálótiszt eljárását.

Az alkotmánybíróság éves fizetésének 70 százalékára büntették meg Harabint még 2011-ben, amiért a Radičová-kormány idején nem engedte be a Legfelsőbb Bíróságra a pénzügyminisztérium ellenőreit. A büntetésről az alkotmánybíróság plénuma döntött, tehát nem egy adott szenátus, hanem az összes bíró.

Strasbourgban Harabinnak adtak igazat

Az Emberi Jogok Európai Bírósága később úgy döntött, hogy a döntés nincs rendben, mivel a kassai alkotmánybíróság nem foglalkozott kellőképpen Štefan Harabin és Lucia Žitňanská akkor igazságügyi miniszter panaszaival, melyek az egyes alkotmánybírók elfogultságát nehezményezték. A strasbourgi döntés értelmében az alkotmánybíróság plénuma az eljárás újraindításáról fog dönteni.

A rendőrségi vizsgálótiszt Harabin feljelentése alapján augusztusban indított büntetőeljárást hatalommal való visszaélés ügyében, azonban a speciális ügyészség ügyésze az eljárást szeptemberben megszüntette. Michal Slivka rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg a büntetőfeljelentés kiegészítése van folyamatban.

Jaromír Čižnár főügyész nem akarta kommentálni a vizsgálótiszt kérvényét és az újságíróknak azt javasolta, forduljanak a speciális ügyészséghez, de mivel az eljárás még folyamatban van, ott sem kívántak nyilatkozni.

„Elfogult velem kapcsolatban, mert gyakran kritizálom”

Štefan Harabin már évek óta kritizálja az alkotmánybírókat. Szerinte például Horváth György alkotmánybíró azért is lehet elfogult vele szemben, mert Harabin gyakran kritizálja őt.

Harabin nemrég egy másik feljelentést is tett az alkotmánybírók ellen, abban az ügyben Ladislav orosz, Ľudmila Gajdošíková és Ján Luby bírák az érintettek. Harabin szerint az említett bírák bűncselekményt követtek el amikor úgy döntöttek, hogy a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenes módon változtatta meg a Ducký-váltókról döntő szenátus összetételét.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »