Nem adnának vízumot a melegeknek az Öbölben

A meglévők mellett újabb egészségügyi vizsgálatoknak vetnék alá a bevándorlókat az Öböl államai annak érdekében, hogy kiszűrhessék a homoszexuálisokat. Az Amnesty International már felemelte szavát a javaslat ellen, amely szerintük felháborító, ezért mindenkinek el kell utasítania.

Kibővítenék a rutin klinikai vizsgálatokat azok számára, akik az Öböl-menti Együttműködési Tanács (Gulf Cooperation Council, GCC) tagországainak valamelyikébe érkeznének. Mindezt azért, hogy kiszűrhessék a melegeket. 

A kuvaiti egészségügyi minisztérium közegészségügyért felelős igazgatója, Yousuf Mindkar szerint egy központi bizottság november 11-én, Ománban fogja megvitatni a kérdést.

Az eddig kuvaiti vízumért folyamodóknak saját hazájukban AIDS és Hepatitis vizsgálaton kellett átesniük, amely csak a kijelölt egészségügyi intézményekben volt lehetséges (Magyarországon például mindössze egy helyen), a Kuvaitba érkezést követően pedig ujjlenyomatvétel, röntgen és vérvétel várta őket. A legújabb javaslat szerint szigorúbb egészségügyi intézkedéseket vezetnének be, amellyel megakadályozhatják, hogy a melegek Kuvaitba vagy a többi GCC országba utazhassanak.

Az újabb teszt főként a bevándorló munkavállalókat érintené, akiknek többsége Dél- és Délkelet-Ázsiából érkezik az Öbölbe.

A GCC országok mindegyikében, tehát Kuvaitban, Bahreinben, Katarban, az Emirátusokban, Ománban és Szaúd-Arábiában is tiltva van a homoszexualitás. Bahreinben rajtaütésekkel, a bevándorlási intézkedések szigorításával és gyors deportálásokkal igyekszenek elkerülni, hogy megugorjon a melegek száma a szigetországban. Kuvaitban akár tíz év börtönbüntetésre számíthat valaki, ha huszonegy év alatt van és homoszexuális cselekményen kapják rajta.

Az Amnesty International már felemelte szavát a javaslat ellen, hiszen szerintük az, hogy az Öböl-országok megtagadnák a homoszexuális és transzszexuális emberektől a vízum kiadását, felháborító, és teljesen elutasítandó.

„Ezzel a javaslattal csak újabb bélyegeket nyomnak azokra az emberekre, akik már eddig is szenvedtek a rendkívül jelentős hátrányos megkülönbözetéstől és visszaélésektől vélt vagy valós szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt”, nyilatkozta Philip Luther, az Amnesty International Közel-Keletért és Észak-Afrikáért felelős igazgatója. 

„Ahelyett, hogy tovább folytatnák a leszbikusokkal, melegekkel, biszexuálisokkal, transzneműekkel és interszexuálisakkal szembeni diszkriminációt, a kuvaiti hatóságoknak inkább azon kellene dolgozniuk, hogy biztosítsák, hogy ezeket az embereket többé ne zaklassák és bántalmazzák azért, mert melegek, és helyezzék hatályon kívül azokat a törvényeket, amelyek a felnőttek beleegyezésén alapuló homoszexuális aktusokat bűncselekményeknek mondják ki”, tette hozzá Luther.

Az Amnesty International munkatársa szerint a javaslat sérti a magánélethez való alapvető emberi jogokat, és megerősíti és újabb táptalajt ad az egyénekkel szemben elkövetett, szexuális irányultságukból vagy nemi identitásukból fakadó üldözéseknek.

2011-ben Bahreinben „züllött és dekadens” viselkedésük miatt százhuszonhét embert tartóztattak le, főként melegeket, akik egy sportcsarnokot béreltek ki egy muharraqi faluban, hogy szabadon bulizhassanak. A rendőröket a szomszédok hívták ki, akik a hangzavarra panaszkodtak. Először egy álruhás rendőrt küldtek a helyszínre, akit az ellenkező nem ruháit viselő, alkoholt fogyasztó és vízipipázó heteroszexuálisok fogadtak. Ezt követően érkezett a helyszínre a többi járőr, akik közel százharminc embert tartóztattak le.

Kuvaitban 2010-ben egy egyiptomi film vetítését tiltották be, mert az a fiatalok drogfogyasztására, a leszbikus életmódra és a tetoválásokra koncentrált, amelyek mind tabutémának számítanak az országban.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »