Észak-Karolinát beperelték Obamáék

Washington a helyi választójogi változtatás miatt döntött a jogi lépés mellett

A Fehér Ház perbe fogta Észak-Karolina államát, hogy megszüntesse annak frissen elfogadott választójogi törvényét – jelenti a Reuters.

A vitatott módosítást a republikánus többségű állam nem sokkal azután fogadta el, hogy az 1965-ös Választójogi Törvény sarokkövét alkotmányellenesnek nyilványították. Az új változat értelmében a választásokkor csak személyazonosító okmánnyal lehetne szavazati jogukat érvényesíteni az állam lakóinak. „Olyan mindennapi dolgoknál, mint egy repülőjáratra felszállásnál is szükség van fényképes igazolványra. A szavazati jogunk védelmének esetében ennek bevezetése a legkevesebb” – nyilatkozta Pat Mcrory, Észak-Karolina republikánus kormányzója.

A fent említett módosítás elfogadását követően polgárjogi csoportok rögtön pert indítottak, majd Kay Hagan demokrata kormányzó felkérte Eric Holder szövetségi főügyészt a tervezet áttekintésére. Az Igazságügyi Minisztérium egy észak-karolinai szövetségi bíróságot kér fel arra, hogy törölje el a kérdéses változtatás 4 cikkelyét, melyek között a személyazonosítás is szerepel. „A bíróság döntése semmilyen értelemben sem vehető az államok számára zöld jelzésként a szavazati jog korlátozására” – jelentette ki Holder.

A módosítás hatalmas jelentőséggel bír, hiszen a politikailag elhatárolatlan államokban a helyi választás végkimenetelét befolyásolhatja.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek