A kormányleállás a veteránokat is sújtja

Habár a második hete tartó amerikai kormányleállás a haderő szolgálatában álló katonákat és civil alkalmazottakat Chuck Hagel védelmi miniszter és a kongresszus jóvoltából nem érinti (nem kell kényszerszabadságra menniük, és más szövetségi alkalmazottaktól eltérően a fizetésüktől sem esnek el), a vezetés már korántsem bánik ilyen példaértékűen azokkal, akik többé már nem tartoznak a fegyveres testületek kötelékébe. Ide tartoznak a veteránok és a hadirokkantak, s nem utolsósorban azok is, akik szolgálatteljesítés közben vesztették életüket.

Eric Shinseki veteránügyi miniszter jelentése szerint a volt katonák kérelmeinek amúgy is akadozó elbírálása a leállás következtében még inkább lelassult, mintegy 1400 beadvánnyal kevesebbet dolgoznak fel naponta, mint eddig. Mivel az eljárás sokszor alapesetben is évekig tart, könnyű belátni, hogy ez nem örvendetes hír az érintettek számára. Shinseki szerint ráadásul akár 3,8 millióan maradhatnak rokkantsági pótlék nélkül novemberben, ha a leállás kitart a hónap végéig.

Ráadásul a Pentagon a héten bejelentette, hogy a kormányleállás ideje alatt nincs módja a szolgálat közben elhunyt katonák eltemettetésére járó százezer dolláros juttatás kifizetésére, ami nagy felháborodást keltett az érintett családok körében. A tiltakozásokra válaszként Jay Carney fehér házi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy az elnök mielőbb megoldást keres a problémára: szerdán és csütörtökön végül mind a képviselőház, mind pedig a szenátus elfogadta az ún. „haláljáradék” rendkívüli kiutalását célzó tervezetet, melyet Obama elnök csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban) iktatott törvénybe. A még élő veteránokat sújtó hátrányok enyhítéséről egyelőre nincs érdemleges hír.

A legutóbbi, 1996-os kormányleállás még békeidőre esett, a mostani alatt azonban továbbra is folynak az immár 13 éve tartó afganisztáni hadműveletek. Október 1., vagyis a leállás kezdete óta 17 amerikai katona vesztette életét a harcokban, ebből öt az elmúlt hétvégén.

Tiszai Vilmos

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »