A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta meg a Nobel-békedíjat

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) „a vegyi fegyverek megsemmisítése terén végzett széles körű munkájáért” kapta meg a 2013. évi Nobel-békedíjat – indokolta pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság döntését.

A díj odaítélésével a bizottság az indoklás szerint maga is hozzá akar járulni a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. A testület rövid áttekintést adott a vegyi fegyverek betiltásának folyamatáról és felhívta a figyelmet, hogy a szíriai fegyveres konfliktus idején ismét bevetettek ilyen tömegpusztító fegyvereket, ami hangsúlyozza annak a szükségét, hogy fokozni kell a vegyi fegyverek felszámolására tett erőfeszítéseket.

A norvég Nobel-bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes országok még mindig nem csatlakoztak a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez (CWC), illetve a vállalt határideig, 2012 áprilisáig nem semmisítették meg vegyifegyver-készleteiket. A testület ez utóbbival kapcsolatosan külön kiemelte Egyesült Államokat és Oroszországot.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »