Megtorpedózta a piacot a jegybank

Megtorpedózta a tegnapi Fed-jegyzőkönyv a piaci várakozásokat. A dokumentum szerint a legtöbb jegybankár egyetértett abban, hogy már az idén csökkenteni kell a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlás mértékét. Konszenzus alakult ki annak tekintetében is, hogy a programot 2014 közepén le kell állítani és hogy első körben a normál államkötvények kvótáját kell csökkenteni. Jelenleg az amerikai jegybank havi 45 milliárd dollár értékben vásárol állampapírt és 40 milliárd dollár értékben jelzálogkötvényeket, valamint a lejáró állampapírokból is jelzálogkötvényeket vásárol. Ez utóbbi hozzájárul ahhoz, hogy az ingatlanpiacon érzékelhető kamatok alacsonyak maradjanak.

A befektetők vegyesen fogadták a bejelentést, mivel a piac többsége arra rendezkedett be, hogy jövő év januárja előtt nem nyúlnak a QE3 nevű programhoz. A dollár erősödött és a nyersanyagpiacokon is eladási hullám söpört végig. Janet Yellen tegnapi jegybankelnöki jelölése viszont azt sejteti, hogy ha februárban átveszi a stafétát, akkor számára nem lesz olyan sürgős számára visszavonni a likviditást a piacokról, vagyis a mai negatív reakciók limitáltak lehetnek.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »