A CIA fokozza a szír felkelők kiképzését

A CIA növeli az erőfeszítéseit az egyre nehezebb helyzetbe kerülő mérsékelt szíriai felkelők támogatása érdekében.

Miután két éve az Aszad-kormányzat távozását követeli és augusztusban majdnem légitámadást indított Szíria ellen, az Obama-kormányzat végül beleegyezett az orosz javaslatba a szír tömegpusztító fegyverek megsemmisítéséről. Az elnök azonban ragaszkodott a politikailag mérsékelt szír felkelők (az USA a Szír Nemzeti Koalíciót tekinti annak) fegyverek és kiképzés segítségével történő további megsegítéséhez.

A segítség azonban a tisztviselők szerint elhanyagolható: havi szinten csak pár száz felkelőt képeznek ki titkos CIA-bázisokon Jordániában, akik vajmi keveset nyomnak majd a latba az egyre jelentősebb rivális, radikálisan iszlamista harcosok mellett. Az amerikai hivatalnokok szerint az elmúlt egy évben az Ügynökség kevesebb, mint ezer harcost képzett ki, szemben azzal a hírszerzés szerinti húszezer fővel, akiket a szír kormányt támogató Irán és Hezbollah oktatott harcra.

Még júniusban – miután felmerült a vegyifegyver használatának gyanúja a szír kormány részéről – jelentette be az Egyesült Államok, hogy könnyűfegyverekkel látja el a lázadókat, de légvédelmi rakétákat és egyéb nehéz- vagy precíziós fegyvereket nem ad át. Könnyű-fegyverekkel viszont nem tudják a felkelők megfordítani a polgárháborút, mivel a kormányzatnál van a teljes légifölény.

Az amerikai hozzájárulás az ellenzék győzelméhez tehát – az amerikaiak saját bevallása szerint – erősen korlátozott, akárcsak a célkitűzése: nem a felkelők katonai győzelme a CIA-misszió célja, hanem egy patthelyzet kialakítása, amelyben lehetővé válna a politikai rendezés.

Katar is, mely szintén tagja a Szíria Barátai elnevezésű országcsoportnak, az amerikaikhoz hasonlóan fegyvereket küld a felkelőknek. Katar indoka, hogy az ellenzék felfegyverzése a békét szolgálja, mert így tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni Aszad elnököt. A szír kormányzat mindenesetre eddig is hajlandó volt tárgyalni és a novemberi genfi Szíria-konferencián is részt vesznek majd a képviselői.

Az amerikai stratégia visszafogottságának oka a tisztviselők szerint részben a CIA forráshiánya, részben Jordánia tiltakozása a CIA-jelenlét ellen, részben pedig az, hogy a felkelők nem akarnak elutazni a kiképzésre. A korlátozás indoka valójában azonban az lehet, hogy az Obama-kormányzat az amerikai érdekek érvényesítésen túl nem akar még egy közel-keleti konfliktusba belekeveredni, főleg egy olyan polgárháborúba nem, amely egyre több külföldi dzsihádistát vonz.

Szakáli Máté

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »