A BT sürgeti a humanitárius segélyek célba juttatását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai szerdán egyhangúlag elfogadott nyilatkozatban ítélték el az emberi jogok helyzetének romlását Szíriában, és sürgették Damaszkuszt: ne akadályozza, hogy humanitárius segély haladéktalanul eljusson a rászorulókhoz.

A BT azt is sürgette, hogy a szemben álló felek a humanitárius tevékenység megkönnyítése érdekében állapodjanak meg tűzszünetekben, továbbá jelöljenek ki biztonságos segélyútvonalakat. A dokumentum értelmében Szíriában egymás ellen harcoló erőknek emellett haladéktalanul demilitarizálniuk kell az egészségügyi létesítményeket, az iskolákat és vízügyi központokat, valamint tartózkodniuk kell a polgári célpontok támadásától.

Az Ausztrália és Luxemburg által kidolgozott, úgynevezett elnöki nyilatkozat felszólította a szíriai kormányt, hogy segítse a humanitárius segélyek „biztonságos és akadálytalan” eljutását a rászorulókhoz a frontvonalakon át és – ahol szükséges – a szomszédos országok határain keresztül.

A Biztonsági Tanács múlt heti, a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá vonásáról rendelkező határozat nyomán elfogadott elnöki nyilatkozat kötelező érvényű, de a BT-határozatnál egy fokkal alacsonyabb kategóriájú dokumentum. A nyugati hatalmak azért döntöttek egy ilyen típusú, a Szíriától lépéseket csupán „sürgető” és nem „követelő” nyilatkozat mellett, mert nem akartak egy újabb, negyedik orosz-kínai vétót is megkockáztatni.

Az eddig több mint 100 ezer emberéletet követelő, két és fél éve tartó szíriai konfliktus elől több mint kétmillióan menekültek külföldre, és az országon belül is mintegy ötmillióan várnak segélyre.

„Az a feladatunk, hogy ezen erős szavakat jelentős fellépéssé alakítsuk azon gyerekek, nők és férfiak védelmében, akik a kegyetlenség és az erőszak áldozatai” – jelentette ki Valerie Amos, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese.

Bassár Dzsaafári szíriai ENSZ-nagykövet úgy nyilatkozott, hogy kormánya tanulmányozni kívánja a nyilatkozatot, mielőtt reagálna rá.

A szíriai kormány jelenleg csak 12 nemzetközi segélyszervezet működését engedélyezi az ország területén. A segélyek mozgását bürokratikus akadályok, valamint kormányzati és ellenzéki ellenőrzőposztok tucatjai hátráltatják.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »